NBA

Denver je 21. tim koji je uspeo da osvoji NBA prsten: Lejkersi i Boston neprikosnoveni

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.06.2023 05:04
Denver je 21. tim koji je uspeo da osvoji NBA prsten: Lejkersi i Boston neprikosnoveni AP Photo/J Pat Carter

Denver je novi šampion NBA lige, a ukupno 21. od osnivanja Američke profesionalne košarkaške lige. Nagetsi su ušli u društvo slavnih i izjednačili se sa Baltimor Bulitsima (1948), Sakramento Kingsima (1951) i Torornto Reptorsima (2019), koji su po jednom igrali u finalu i iz prvog, odnosno jedinog pokušaja se domogli šampionskog prstena.

Po jednom su prvaci bili još Klivlend, Atlanta, Vašington, Oklahoma Siti, Portland i Dalas.

Los Anđeles Lejkersi i Boston Seltiksi su rekorderi sa po 17 titula, s tim što su "jezerdžije" još 15 puta gubile veliko finale, dok ekipa iz Bostona pet puta nije uspela da osvoji finale. Golden Stejt Voriorsi imaju sedam titula, Čikago Bulsi su u eri Majkla Džordana sakupili šest, San Antonio Sparsi su stali na pet… Bulsi su, inače, jedini tim koji je više od jednom igrao u finalu i nikada nije izgubio, uspeli su iz šest pokušaja da osvoje isto toliko trofeja. 

Ipak, posle Lejkersa najviše poraza u serijama za titulu imaju dve franšize – Filadelfija i Njujork Niksi - po šest neuspešnih serija. Filadelfija, Detroit i Majami su po tri puta bili prvaci,  a Niksi, Hjuston i Milvoki po dva puta.

Finiks Sans je bez titule i sa tri izgubljena finala, Juta Džez, Bruklin Nets i Orlando Medžik imaju po dva, Čikago Stegs , Vašington Kepitols i Indijana Pejsers po jedno. Niti su bili prvaci, a ni bili u prilici da u seriji osvoje titulu su Šarlot Hornets, LA Klipers, Memfis Grizlis, Minesota Timbervuls i Nju Orleans Pelikans.