NBA

A sada selidba u Kolorado, Denver čeka titulu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.06.2023 12:48
A sada selidba u Kolorado, Denver čeka titulu Tanjug/AP Photo/Lynne Sladky

(piše novinar TV Arena sport, Nenad Kostić)

Florida i Majami ovih dana žive u znaku sporta. Dva tima iz ovog grada stigla su do finala svojih liga. Pored Hita, koji je u svom sedmom NBA finalu, Florida Pantersi se bore za Stenli kup. A, iako fudbal definitivno nije sport broj jedan u SAD, poprilično interesovanje izazvao je transfer Lea Mesija u MLS tim Intera iz Majamija. Postojale su najave da bi legendarni Argentinac mogao da se pojavi u dvorani za četvrti meč finalne serije, ali kako se to nije desilo, od čuvenih fudbalera završnicu NBA sezone uveličali su Nejmar i Pogba. 

Ipak, publika u Majamiju nije imala previše razloga za zadovoljstvo u dva meča finala odigrana na Floridi. Denver je došao po jedan brejk, a napravio je dva, pa ga sada, samo korak deli od istorijske, prve titule šampiona. Kada smo već kod istorije, Nikola Jokić je nastavio da je ispisuje u trećoj utakmici, u kojoj je postao prvi igrač kome je u finalu pošlo za rukom da napravi 30-20-10 tripl dabl. U postizanju nečega što niko ranije nije uradio pridružio mu se i Džamal Marej, pa je tandem Nagetsa postao prvi koji je u istoriji NBA lige na jednoj utakmici ostvario tripl dabl, a da oba igrača ubace 30 i više poena. U toj trećoj utakmici, junak iz senke bio je ruki Kristijan Braun, koji je ubacio 15 poena, bez promašaja u šutu za dva. 

Posle te, izuzetno važne pobede, kojom je ponovo vraćena prednost domaćeg terena, u svlačionici Denvera nije bilo euforije. Zadovoljstva svakako da, ali vidan je bio i umor, nakon fizički veoma zahtevnog meča, gde je većina igrača sanirala manje i veće povrede zadobijene na parketu Kaseja centra.

Ako su Jokić i Marej bili udarni tandem u prvom brejku, onda je drugi pobeda čitavog tima. Utisak je da su trener Meloun i Nagetsi pronašli pre svega defanzivnu formulu za Džimija Batlera i drugove, koji teško dolaze do rešenja u napadu. Denver je potpuno kontrolisao situaciju tokom čitave utakmice, a naročito u drugom poluvremenu gde su u četvrtoj četvrtini dobar deo igrali bez svog najboljeg igrača Nikole Jokića koji se zbog pet ličnih grešaka preselio na klupu. Mareja nije išao šut, ali je ponovo sjajno razigravao saigrače i imao dvocifren broj asistencija. Prvog strelca, gosti iz Kolorada imali su u liku Erona Gordona, a završni udarac rivalu zadao je Brus Braun koji je odigrao možda i najbolju utakmicu u dosadašnjem toku plej ofa. Finiš utakmice dočekale su i poluprazne tribine, jer neizvesnosti nije bilo, pa su navijači Hita u velikom broju dvoranu napustili dosta pre poslednjeg zvuka sirene. 

Sve navijače Denvera i ljubitelje košarke u Srbiji zabrinuo je momenat u prvoj četvrtini kada je Jokić nezgodno doskočio i požalio se na povredu skočnog zgloba. Odigrao je utakmicu do kraja, ali je po završetku u svlačionici sedeo sa oba stopala u ledu, kao i sa oblogom oko zgloba šuterske šake koja ga muči od početka doigravanja. U šali smo prokomentarisali da je led na šaci sada tu i zbog sedam šutnutih trojki u četvrtom meču. Optimizam se jasno osećao u redovima šampiona zapada, ali i svest da posao još nije završen. Jer ako su Spolstra, Batler, Adebajo i ostatak Majamija nešto pokazali u ovom plej ofu, to je da se nikada ne predaju, i da ništa ne poklanjaju rivalu. Svaka pobeda protiv Hita u ovoj post sezoni mora da se zaradi.

Majami je, očekivano, potpuno drugačiji grad od Denvera. Raskoš Majami biča i Saut biča sa predivnim plažama i luksuznim hotelima malo koga ostavlja ravnodušnim. Grad koji živi 24 časa i pruža najrazličitije vrste provoda i razonode. Ovaj period godine nije vrhunac turističke sezone u Majamiju, zbog visokih temperatura i velike vlažnosti koju izazivaju česti pljuskovi, ali turisti u ovaj grad dolaze tokom čitave godine, a kako smo čuli, najposećenije je od novembra do kraja aprila.

U Majamiju živi i radi veliki broj ljudi sa naših prostora, pa zato nije bilo iznenađenje da nas neko prepozna u restoranu ili kafiću, ili zaustavi na ulici želeći fotografiju. Zato je i u dvorani bilo dosta onih koji su u dresovima Nagetsa sa brojem 15 bodrili Denver. A bilo je onih i koji su namenski doputovali na utakmice ove serije. Kako "običnih" navijača, tako i Jokićevih saradnika, saigrača i prijatelja. Treću utakmicu gledao je Nikola Vučević, koji ovih dana očekuje i treću prinovu. Na oba meča u Majamiju bio je Bogdan Bogdanović, kao i Jokićev menadžer, Miško Ražnatović. 

A sada, ponovo avion. Sledi selidba u Denver. Kolorado čeka titulu. Da li će je osvojiti već u petoj utakmici, iskoristiti prvu meč loptu, ili Spolstra i Majami imaju još neku čaroliju spremnu da produže svoju plej-of bajku u ovoj sezoni i seriju vrate na Floridu, saznaćemo u noći između ponedeljka i utorka uz direktan prenos na TV Arena sport.