NBA

Jokićevih 41 nedovoljno za pobedu: Brejk Majamija u Denveru, Marej promašio produžetak

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.06.2023 04:44
Jokićevih 41 nedovoljno za pobedu: Brejk Majamija u Denveru, Marej promašio produžetak Tanjug/AP Photo/Mark J. Terrill

Brejk Majamija u Denveru! Nagetsi su po prvi put u plej-ofu klonuli pred svojim navijačima. Posle devet pobeda u Bol Areni najzad su "položili oružje" i ujedno prekinuli niz od osam uzastopnih trijumfa i to u najgorem mogućem trenutku. Hit je zahvaljujući boljoj igri u poslednjoj deonici zasluženo slavio 111:108 (26:23, 24:34, 24:25, 36:25) izjednačivši rezultat u seriji na 1:1 i time napravio lepu uvertiru pred nastavak borbi na Floridi.

Vukao je Nikola Jokić koliko je mogao na ovoj utakmici, zabeležio 41 poen (16/28 iz igre), 11 skokova i četiri asistencije ali jednostavno nije mogao sam. Majami je zahvaljujući odličnom učinku sa distance (17/35) uspeo da napravi brejk i u neizvesnoj završnici izjednači na 1:1 u velikom finalu NBA lige. Valja napomenuti da su Nagetsi su odigrali očajnu poslednju četvrtinu, iako su pred početak iste imali osam poena prednosti (83:75). Nizom diskutabilnih odluka u odbrani, dozvolili su rivalu da pronađe svoj ritam u odlučujućoj deonici, gde su uprkos dvocifrenom vođstvu Majamija (107:95), na kraju došli u situaciju da izbore produžetak, ali je Marej promašio šut sa distance.

Na četiri minuta do kraja, Denver je bio u nokdaunu, Majami je bežao +11, ali su potom usledile tri vezane trojke Nagetsa za potpuni povratak u igru. Batler je zatim promašio svoj šut i domaćinu je pripao poslednji napad na 14 sekundi do kraja. Međutim, Majk Meloun nije imao nijedan tajm-out na raspologanju. Nagetsi su odlučili da završe akciju preko Mareja umesto Jokića, a šut kanadskog beka je, na kraju, ostao na obruču...
 

 

 

Pomenuti Marej je završio meč sa 18 poena (7/15) i 12 asistencija, Gordon je dodao 12, Brus Braun 11, što nije bilo dovoljno da se savlada ovako napadački potentna ekipa poput Majamija. Sa druge strane, Vinsent je imao 23 poena, dok su po 21 dodali Batler i Adebajo

Za razliku od većine utakmica u plej-ofu, Denver je nekarakteristično loše počeo susret u Bol Areni. Energetski nije najbolje ušao u meč, osim Jokića, kompletna ekipa se mučila da pronađe svoj ritam, a skromni procenti šuta Nagetsa ubrzo se odrazili i na rezultat na semaforu, gde je sredinom uvodne deonice pisalo 21:10 u korist Majamija. Štrus je sa četiri trojke iz sedam pokušaja, bio naročito raspoložen za goste, kao i Adebajo, koji je koristio svaku priliku u reketu, da bi u finišu četvrtine usledila daleko bolja igra Nagetsa.

Brus i Kris Braun dali su vetar u leđa sa klupe Jokiću, koji je sa 11 poena, već bio dvocifren u uvodnoj četvrtini, a onda se probudila i kompletna rezervna postava. Porter je pogodio trojku, Grin se istakao sa nekoliko učinkovitih napada, kao i Kris Braun u odbrani, da potom svi ušli u jedan sjajan napadački ritam i to u trenutku kada je srpski centar otišao na odmor. Majami je odmah krenuo u zonu, ali ta taktika nije dala rezultata, pa su Nagetsi furioznom serijom (27:6) od kraja uvodne do sredine druge četvrtine, došli do velikog preokreta (44:32). 

Ipak, iako su od dvocifrenog zaostatka došli do +15 u jednom trenutku, ekipa iz Kolorada nije uspela da zadrži visoku prednost do kraja poluvremena. Majami je podigao agresivnost u odbrani, domaćin je ušao u kontra ritam, da bi nakon 12:2 serije u režiji Batlera i Vincenta, Hit prišao na svega 57:51 pred odlazak na odmor. Međutim, iako su se navijači Denvera nadali nešto boljoj igri svoje ekipe u nastavku meča, realizacija Nagetsa nije bila na visokom nivou ni u trećoj četvrtini. Porter se mučio da pogodi otvoren šut, Marej je takođe stao i osim Jokića, koji je postigao čak 18 poena u ovoj deonici, gotovo da niko nije bio raspoložen u taboru domaćina.
 

 

 

Sa druge strane, Majami se totalno oslobodio pritiska. Batler je na spoljnim pozicijama razigravao Robinsona i Vinsenta i pravim rešenjima sa poludistance polako "krckao" vođstvo Nagetsa, da bi nakon serije trojki, gosti ponovo došli do prednosti početkom poslednje četvrtine (90:85). Prvi put još od starta utakmice. U centru pažnje bili su Batler i Adebajo, koji su pik-en-rolom razbijali defanzivnu postavku Nagetsa. Jokić je koliko-toliko uspevao da održi Denver u igri sa prepoznatljivim flouterima i odličnom unutrašnjom igrom. Ali, falio je veči učinak ostalih igrača u ključnim trenucima.

Međutim, uprkos napadačkoj krizi, Nagetsi su nekako uspeli da naprave 12:2 seriju u samom finišu i dođu u situaciju da izbore produžetak, ali je Marej promašio kada nije trebalo.

Treća utakmica serije na programu je 8. juna s početkom u 02:30 uz direktan prenos na TV Arena sport.