Nikola Jokić

Kraj regularne sezone NBA lige: Denver se nada Oklahomi u plej-ofu, Atlanta i Bogdanović traže mesto u Top 8

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

10.04.2023 02:39
Kraj regularne sezone NBA lige: Denver se nada Oklahomi u plej-ofu, Atlanta i Bogdanović traže mesto u Top 8 Guliver/AP Photo/David Zalubowski

Regularni deo NBA lige je završen. Nakon 82 utakmice u prvom delu sezone, dobili smo prvih šest učesnika plej-ofa, a kompletan kostur takmičenja znaćemo posle plej-in turnira, koji će se održati od utorka do petka naredne nedelje.

Situacija na tabeli Zapadna konferencije se nije naročito menjala na vrhu. Denver je prvi sa 53 pobede i 29 poraza. Zatim slede Memfis (51-31), Sakramento (48-34), Finiks (45-37), Klipersi (44-38) i Golden stejt (44-38) kao sigurni učesnici plej-ofa, dok Lejkersi (43-39), Minesota (42:40), Nju Orleans (42:40) i Oklahoma (40:42) još čekaju kartu.

Tanderi će u prvom kolu igrati protiv Pelikansa i pobednik ovog duela će se boriti za osmo mesto u plej-ofu sa poraženim iz meča u kom se sastaju Lejkersi i Timbervulvsi. S obzirom da su ekipe iz Los Anđelesa i Minesote bolje plasirane, pobednik tog duela ide direktno na sedmo mesto u ukupnom poretku.

Osmoplasirana ekipa ide na Denver u prvom kolu plej-ofa, gde, ako pogledamo učinak ovih timova protiv Jokića i družine ove sezone, dolazimo do podatka da su skoro svi timovi izjednačeni po pobedama sa Nagetsima, osim Oklahome, koja gubi u međusobnim duelima 3:1. Svi ostali imaju po dve pobede i poraza protiv lidera Zapada.

Trećeplasirani tim konferencije je Sakramento i može se reći da mu "zvezde" nisu bile naklonjene u završnici takmičenja. Protivnik Kingsa u prvom kolu biće aktuelni šampion Golden stejt, koji je i pored nešto skromnije sezone, uspeo da obezbedi mesto u plej-ofu i to u poslednjem kolu regularne sezone.

Poslednji par na Zapadu su Finiks i Klipersi, a prednost domaćeg terena imaće Sansi. Ovu takmičarsku godinu završili su na četvrtoj poziciji i nema sumnje da će svim ljubiteljima košarke ovaj okršaj biti najzanimljiviji, posebno zbog broja NBA zvezdi koji nose dresove oba kluba.

 

 

 

Što se Istočne konferencije tiče, vodeće mesto tabele drži Milvoki sa 58 pobeda i 24 poraza. Zatim slede Boston (57-25), Filadelfija (54-28), Klivlend (51-31), Njujork (47-35) i Bruklin (45-37), dok su "ispod crte" Majami (44-38), Atlanta (41-41), Toronto (41-41) i Čikago (40-42).

Atlanta za koju nastupa srpski košarkaš Bogdan Bogdanović, odmeriće snage u prvom kolu sa Majamijem, koji ima bolji međusobni skor u duelu sa Hoksima ove sezone (3-1). Ukoliko, pak, Atlanta ne uspe da prekine lošu seriju sa njima, imaće još jednu šansu da dođe do završnice takmičenja, a kartu za plej-of tražiće u duelu sa pobednikom meča Toronto-Čikago.

Sa druge strane, Reptorsi i Bulsi nemaju pravo na grešku. Ko izgubi, ispada, dok će pobednik morati da zabeleži još jedan trijumf da bi zauzeo osmu poziciju u generalnom poretku. Ove ekipe odigrale su tri utakmice ove sezone, a statistika je na strani šampiona iz 2019. godine (3:1).

Osmoplasirana ekipa igraće protiv Milvokija u prvom kolu, dok će sedmi tim Istoka tražiti šansu protiv Bostona. Filadelfija se sastaje sa Bruklinom, dok se epitet najzanimljivijeg meča daje Kavalirsima i Niksima, gde se sa nestrpljenjem očekuje okršaj Donovana Mičela i Džejlena Bransona.

Plej-in turnir traje od utorka do petka, dok je početak plej-ofa zakazan za subotu i trajaće sve do 1. juna, kada je na programu prvi meč velikog finala. Sve utakmice NBA lige možete gledati na TV Arena sport.