NBA

Golden Stejt i Klipersi drže ključ plej-ofa na Zapadu: Večeras je kraj prvog dela NBA lige

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

09.04.2023 08:30
Golden Stejt i Klipersi drže ključ plej-ofa na Zapadu: Večeras je kraj prvog dela NBA lige Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

Prvi deo NBA sezone se završava večeras, svi mečevi se igraju od 19.00 i 21.30 čas, pa će se znati i poredak u plej-ofu i plej-inu. Poredak na Istoku je poznat, a na Zapadu se pet ekipa boriti za poredak. 

Prema propozicijama, po šest najuspešnijih u obe konferencije obezbediće direkan plasman u plej-of, ekipe od sedmog do 10. mesta igraće plej-in po ustaljenom formatu. Sedmi i osmi će igrati meč za plasman u plej-of i sedmo mesto, a poraženi će imati još jednu šansu da se dočepa završnice protiv boljeg iz duela devetog i desetog za poziciju "broj osam". Plej-in će se igrati od utorka do petka, zatim će se igrati plej-of (1-8, 2-7, 3-6, 4-5) na četiri dobijena meča. Veliko finale za šampionski prsten počeće 1. juna, a eventualna sedma utakmica igraće se 18. juna.

U Zapadnoj konferenciji Denver je broj jedan, Memfis broj dva, Sakramento tri, a Finiks broj četiri. I tu nema promena. Na petom mestu su Los Anđeles Klipersi i Golden Stejt Voriorsi. Večeras od 21.30 Klipersi gostuju Finiksu, a šampiona Portlandu. Ako dobiju i jedni i drugi Klipersi će biti peti, a Voriorsi šesti zbog međusobnog skora. Stef Kari i saigrači će na peto mesto samo ako im pomogne Finiks.

Golden Stejt ne sme da izgubi od Portlanda jer ima lošiji skor od Klipersa, Lejkersa i Nju Orleansa. U slučaju da izgube, a rivali pobede moraće da igraju plej-in. Matematika za tim Stiva Kera je jasna, mnogo su se kockali ove sezone.

Klipersi će pobedom biti peti, ali ako izgube od Finiksa onda im plej-of zavisi od Voriorsa i Nju Orleansa. U slučaju poraza, a pobede rivala, na kraju će biti sedmi. Ispod toga ne mogu.

Na Istoku se sve zna

U Istočnoj konferenciji je sve poznato. Milvoki je broj jedan, zatim slede Boston, Filadelfija, Klivlend, Njujorj, Bruklin i oni će imati nedelju i kusur odmora. Majami kao sedmi igra sa Atlantom (12. april), pobednik će biti sedmi u plej-ofu, a poraženi će igrati za osmo mesto protiv boljeg iz duela Toronta i Čikaga (13. april).

Los Anđeles Lejkersi su sedmi pred poslednje kolo i ne zavise od sebe za direktan ulazak u plej-of. Biće im potrebna pomoć Portlanda. Ako Trejblejzersi dobiju Golden Stejt, a oni savladaju Jutu biće šesti, a ako slave, a dobije i šampion ostaće sedmi. 

Ako Lejkersi i Pelikansi dobiju meč, a Klipersi i Golden Stejt izgube, stvoriće se krug od četiri ekipe sa istim skorom (43/39). U tom slučaju Peliksansi će biti peti, Klipersi šestu, Lejkersi sedmi, a Voriorsi osmi.

Ako Lejkersi dobiju, a Kliprsi, Pelikasi i Voriorsi izgube, stvoriće se krug od tri ekipe sa istim skorom (43/39). U tom sliučaju Kliprsi će biti peti, Lejkersi šesti, a Virorsi sedmi.

Nju Orleansi su osmi igraju protiv Minesote koja je deveta. Ako dobiju Timbervulfse mogu biti prema svim kombinacijama i peti. Ako izgube biće deveti i igraće protiv desete Oklahome u ple-inu za potencijalno osmo mesto.

Minesota porazom od Nju Orleansa ostaje na devetom mestu, a ako pobedi može da bude čak i sedma, ako Lejkersi izgube. Ako dobiju i Minesota i Lejkersi ove dve ekipe će se sastati u borbi za sedmo mesto u plej-inu i to u Los Anđelesu.

Parovi posledenjeg kola NBA lige

Danas

Boston - Atlanta 19.00 (TV Arena sport 1)
Bruklin - Filadelfija 19.00
Čikago - Detroit 19.00
Klivlend - Šarlot 19.00
Majami - Orlando 19.00
Njujork - Indijana 19.00
Toronto - Milvoki 19.00
Vašington - Hjuston 19.00
Dalas - San Antonio 21.30
Denver - Sakramento 21.00
Los Anđeles Lejkersi - Juta 21.00
Minesota - Nju Orleans 21.30
Oklahoma - Memfis 21.30
Finiks - Los Anđeles Klipersi 21.30 (TV Arena Premium 1)
Portland - Golden Stejt 21.30