Nikola Jokić

Nije dobro, Embid prestigao Jokića u MVP trci: Kamerunac favorit NBA lige u finišu regularne sezone

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.04.2023 18:48
Nije dobro, Embid prestigao Jokića u MVP trci: Kamerunac favorit NBA lige u finišu regularne sezone Guliver/AP Photo/Derik Hamilton

Dva kola pred kraj regularne sezone, NBA liga objavila je listu kandidata koji predvode MVP trku, a prema najnovijim informacijama na čelu kolone je Džoel Embid.

Košarkaš Filadelfije prestigao je Nikolu Jokića na vrhu, pošto je as Denvera odmarao protekle sedmice zbog povrede lista. Srpski centar presedeo je oba duela sa Finiksom, a nije se našao u konkurenciji ni za mečeve sa Nju Orleansom i Golden Stejtom. U njegovom odsustvu Nagetsi su upisali samo jednu pobedu, a loš učinak ekipe ostavio je traga i u MVP trci.

Sa druge strane, Filadelfija je zabeležila tri pobede i dva poraza protekle nedelje, gde se kao jedan od vodećih igrača, istakao upravo Embid. Kamerunac je naročito bio dominantan u susretu sa Bostonom, velikim konkurentom na Istoku, gde se istakao sa čak 52 poena.

 

 

Zbog ovog učinka, kao i zbog činjenice da je ove sezone imao čak 44 utakmice na kojima je postigao preko 30 poena, Embid je dobio naklonost glasača, koji su u poslednjoj anketi ESPN-a, dali prednost Kameruncu isred Srbina. 

Ipak, budući da je ovo nagrada za najkorisnijeg igrača lige, postavlja se pitanje koji će parametar imati odlučujući faktor početkom leta, kada se bira MVP - efikasnost, učinak ekipe ili napredna statistika u kojoj Jokić nema premca tri godine zaredom?

Poređenja radi, Jokić ove sezone beleži 24.8 poena, 11.9 skokova i 9.9 asistencija, dok Embid u proseku ima 33.3 poena, 10.2 uhvaćenih lopti uz 4.2 uspešna dodavanja. Denver je prvi na Zapadu sa 52 pobede i 28 poraza i zadržaće tu poziciju do plej-ofa, dok je Filadelfija treća na istoku sa identičnim učinkom.