NBA

Najava finala Zapada: Može li odbrana Minesote da zaustavi Dončićev Dalas?

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

22.05.2024 19:42
U finalu Zapadne konferencije snage će odmeriti Dalas Meveriksi i Minesota Timbervulvsi Guliver/AP Photo/Jeffrey McWhorter
U finalu Zapadne konferencije snage će odmeriti Dalas Meveriksi i Minesota Timbervulvsi

Minesota Timbervulsvi su dotukli šampiona. U borbi najvećih "teškaša" lige, Vukovi su skinuli krunu šampionu, a kako bi je i stavili na glavu, moraće prvo da preskoče Dalas Maverikse. Ekipu koja predstavlja potpuno drugačiji vid prepreke, od one koju su prezentovali Denver Nagetsi.

Verovatno ste već više puta pročitali, Minesota je stvorena da savlada Denver, ali sada se javlja novi problem, nova jednačina. Jedna potpuno drugačija mašina, koju pokreću dva različita motora, od onih koji su palili mašinu Denvera.

Minesota je istorijska odbrana, sa ekipom koja ima širinu da igra na više načina, na obe strane terena, ali i Dalas predvode dva generacijski talentovana napadača. Biće svakako zanimljivo videti koji će tas prevagnuti.

Međusobni skor

Minesota i Dalas su odigrali četiri meča ove sezone. Minesota je slavila u tri navrata, dok je Dalas odneo jednu pobedu.

Na ta četiri međusobna duela u proseku smo viđali 219.7 poena, od kojih je Minesota postizala 116.5, a Dalas 103.2 poena.

Igrači Minesote protiv Dalasa ove sezone:

Entoni Edvards: 24.5 poena, 5 skokova, 5.8 asistencija, 2 ukradene lopte
Karl Entoni Tauns: 21 poen, 10.3 skoka, 2.5 asistencija
Naz Rid: 13.5 poena, 11.5 skokova, 1.5 blokada, 1 ukradena lopta
Majk Konli: 10.8 poena, 4.8 asistencija, 2.3 skoka
Rudi Gober: 13.5 poena, 11.5 skokova, 1.5 blokada, 1 ukradena lopte
Džejden Mekdenijels: 9 poena, 1.8 skokova, 2.3 asistencije, 1.3 blokade
Nikel Aleksander-Voker: 7 poena, 2 asistencije, 1 ukradena lopta
Kajl Anderson: 5.8 poena, 4.3 skoka, 3 asistencije

Igrači Dalasa protiv Minesote ove sezone:

Luka Dončić: 36.5 poena, 10.5 asistencija, 6 skokova, 1.5 ukradenih lopti (dva meča)
Kajri Irving: 35 poena, 8 skokova, 5 asistencija, 3 ukradene, 2 blokade (jedan meč)
Tim Hardavej mlađi: 17 poena, 3.5 skokova, 1 ukradena lopta
Derik Džons mlađi: 10 poena, 7.7 skokova, 2 ukradene lopte, 1.3 blokade
Derek Lajvli: 8.5 poena, 5 skokova, 1 blokada
(dva meča)
Džoš Grin: 8 poena, 2.3 skoka, 2.3 asistencije
Džejden Hardi: 9.3 poena, 1 blokada
Dante Egzum: 12.5 poena, 5 asistencija, 3 skoka (dva meča)

Iz međusobnih susreta tokom regularne sezone se sigurno može odneti dosta zaključaka generalno, ali u ovoj situaciji to možda nije slučaj. Dalas i Minesota su sve četiri utakmice odigrali pre roka za razmene igrača, što znači da je to bio potpuno drugačiji sastav Maveriksa. Nakon poslednjeg dana za razmene, Mavsi su sebe transformisali u jednu defanzivno potentnu i čvrstu ekipu.

Situacija Minesote

Pod upitnikom za Vulvse je Majk Konli. Prekaljeni organizator igre je veoma važan faktor u napadačkoj igri Minesote. Samo se setite kako su neorganizovano Vukovi izgledali u petoj utakmici serije protiv Denvera. Smer u kom ide liga je taj da se igra bez tradicionalnih pozicija, sa polivalentnim igračima, koji više stvari mogu da rade na dobar način. Konli je pravi primer da je taj smer loš, i da u nekim oblastima morate imati igrače koji su u tim stvarima vrhunski, kao što je Majk u organizaciji igre.

Nosioci lopte - Majk Konli, Entoni Edvards

Krila - Džejden Mekdenijels, Nikil Aleksander-Voker, Kajl Anderson

Centri - Rudi Gober, Karl-Entoni Tauns, Naz Rid

Situacija Dalasa

Maveriksi će i dalje biti bez Nemca Klebera, što znači da će rotacija biti više-manje ista ona koja je završila seriju sa Oklahomom.

Nosioci lopte - Luka Dončić, Kajri Irving

Krila - Derik Džouns mlađi, Pi Džej Vašington, Džoš Grin, Džejlen Hardi, Tim Hardavej mlađi

Centri - Danijel Gaford, Derek Lajvli

Potencijalno bi novu priliku mogao da dobije Dante Egzum, mada je ruku na srce premalo donosio svom timu u prethodne dve serije. Njegovo mesto u rotaciji preoteo je mladi Hardi i odigrao jako, jako dobro u svojim minutima. Bio je spreman za priliku, fokusiran i odigrao je svoje minute bez straha.

Taktičke zamisli trenera

Prva zanimljiva stvar koju ćemo posmatrati jeste koga će braniti Rudi Gober i koja će mu funkcija biti u ovoj seriji. Da li će krenuti na Gafordu ili će ga čuvati od pik&rola i dopustiti mu da luta, čuvajući recimo Džounsa mlađeg.

Ono što sigurno očekujemo jesu udvajanja ili bar redovna iskakanja kada god Luka i Kajri igraju pik&rol, što znači da će igra 4 na 3 nakon kratkog rola biti izuzetno značajna. DJJ i Vašington će morati da donose kvalitetne odluke sa loptom u igri sa viškom. Bili su presudni u seriji sa Oklahomom, njihov doprinos će biti jednako značajan i u ovoj seriji.

Još jedna stvar koja će biti od velike važnosti za Mavse jeste sa kolikom uspesnošću će napasti defanzivno najslabiju kariku Minesote, Majka Konlija. Naznačili smo već koliko je važan za igru Minesote u napadu. Ukoliko uspeju da ga ubace u problem sa ličnim greškama, Vulvsi će biti značajno slabiji u pronalaženju kvalitetnih rešenja sa loptom.

Što se Minesote tiče, njihovo prvo pitanje biće sigurno koga brani Luka Dončić. Uz sav trud na defanzivnoj strani terena tokom ovog plej-ofa, Slovenac je svakako i dalje najslabiji defanzivac svog tima. Ent i ekipa će probati maksimalno da ga opterete. Razlika između svežeg i umornog Luke je nebo i zemlja.

Očekujemo da Ent Edvards napade upravo Luku u piku. Dončić će se svakako čuvati faulova, a Edvardsa "kanalisati" ka reketu. Najbolji igrač Minesote je dominirao u tom segmentu u prve dve runde, ali, ruku na srce, nije imao previše otpora u reketu. Nurkić nije više šta je bio u odbrani reketa, a Jokiću to nikada i nije bila jača strana. Edvards je čak 37% svojih šuteva uzeo na obruču i pogađao u fascinantnih 70% slučajeva. Ipak, očekujemo da mu u tom segmentu bude mnogo teže, jer sa Gafordom i mladim Lajvlijem, Dalas ima zaista elitnu zaštitu obruča.

Veliku prednost Minesota bi trebala da ima na post igri sa Taunsom. Dominikanac je odlučniji nego ikada i igra sa velikim samopouzdanjem. Klebera nema, tako da je jedina validna četvorka u taboru Dalasa Pi Džej Vašington. Bivši igrač Šarlota igra sa puno želje i žustrine, ali će ovde, fizički, biti u jako podređenom položaju. Tauns je protiv Denvera i prilikom udvajanja bio bolji nego ikada. Nalazio je odlična rešenja pasom, a u više navrata je odlučno krenuo na koš i poentiranje čak i pre nego što su igrači Nagetsa stigli da pomognu. Verovanja smo da će njegova napadačka uloga biti možda bitnija i od Edvardsove u ovoj seriji.

Naša očekivanja

Očekujemo atomsku košarku, ponovo. Koliko god da smo mislili da su Vulvsi dobro opremljeni za Denver, toliko mislimo da će imati poteškoća sa Dalasom. Mnogi vide Minesotu kao glavnog favorita za tron, sa punim pravom, ali imaće Mavsi šta da kažu u ovom duelu.
Na prvi pogled, Vukovi nemaju igrača koji će masom odgovoriti Dončiću, kao što je to bio Dort. Ako tim iz Minesote previše pažnje na Dončića, Luka će imati Kajrija kao elitni izduvni ventil u napadu. Sa druge strane očekujemo, kao što ste pročitali, dobru finalnu seriju Taunsa. Mislimo, ipak, da Dalas ima dovoljno i da će Luka i Kajri doneti prevagu.

Prognoziraćemo hrabro, 4-2 za Dalas.