NBA

Denver je prosuo sve: preokret Timbervulvsa ostaće u analima plej-ofa

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.05.2024 04:37
MVP NBA lige, Nikola Jokić Tanjug/AP Photo/Abbie Parr
MVP NBA lige, Nikola Jokić

Šampion je pao - naslov koji bi mogao da nosi svaki od tekstova napisanih o sedmoj utakmici plej-of serije između Denver Nagetsa i Minesota Timbervulvsa. Delovalo je da ekipa predvođena aktuelnim MVP igračem regularnog dela ima sve u svojim rukama: posle slabašnog starta i poraza u dva meča, vratila se furiozno, došla do prednosti, a onda? To je bilo sve od tima iz Kolorada. Poraz od 45 poena razlike je ukazao na ranjivost vladara, a sedma utakmica, dokazala je tezu - izabranici Majkla Melouna nisu bili kadri da odbrane NBA šampionski prsten. Na kraju, gosti u "Bol" areni došli su do pobede rezultatom 98:90 (19:24, 19:29, 28:14, 32:23) i prošli prvi put u finale Zapadne konferencije posle 20 godina čekanja. I to kako!

Nagetsi su imali čak 20 poena prednosti, duel sa Dalas Maveriksima je već bio zakazan, a pitanje ko je zaslužio da bude najkorisniji ove sezone, Nikola Jokić ili Luka Dončić, naziralo se kao "goruća tema" narednog perioda.  Sve su to prokockali izabranici Majkla Melouna. 

 

 

Udarne igle franšize sa Stenovitih planina uradile su svoj posao (u velikoj meri). Popularni Džoker, ubacio je 34 poena, imao 18 uhvaćenih lopti i asistirao svojim saigračima sedam puta, dok je Džamal Mari ispomagao najviše košgeterski, sa čak 35 poena kraj svog imena. 

Takođe, i Minesota se ponudila, tako reći. Entoni Edvards, neko koga su od ove serije svi počeli posmatrati kao igrača koji će u dogledno vreme uzeti NBA ligu pod svoje, potpuno je podbacio ubacivši 16 poena uz užasan procenat šuta - nekih 25% (6/24). Ipak, ostali "vukovi" bili su krajnje kolegijalni prema Entu, tako da Džejden Mekdenijels i Karl Entoni Tauns ubacili po 23 poena, i konačno ponovili uspeh legendarnog Kevina Garneta. 

 

 

Koliko je sve samo delovalo drugačije na početku, posle prve četvrtine Nagetsi su imali prednost od pet poena, a Mari je pokazivao da priče o laktu koji ga sputava, ne znače mnogo u praksi. Kanađanin je ubacio čak 13 koševa, i tri trojke, namestivši ruku taman dovoljno da postavi dobar temelj za nadgradnju. 

Upravo je to ono što se desilo. Denver je počeo da podiže svoju građevinu i nastavivši da poentira u drugom delu, stigao je da napravi serriju 16:0 (ukoliko ubrojimo uvodni kvartal). Jokićev napad nije najbolje funkcionisao za vreme pomenutog perioda, ali je sa deset skokova (čak četiri ofanzivna) pomagao svojoj ekipi da stiže do dodatnih poseda, dobro iskorišćenih od strane spoljne linije. Prednost je samo rasla, tako da je na poluvremenu, rezultat bio 53:38 u korist domaćina,i sve je slutilo na slavlje u pred navijačima Nagetsa. 

 

 

Pre nego što je počelo urušavanje kule, Mari se na startu treće četvrtine postarao da poslednji put obraduje navijače i naniže pet poena, donoseći pritom , ogromnih +20. Minesota je za tih preostalih 10 minuta ubacila čak 28 poena i prišla na samo poen aktuelnom šampionu. Nije slučajno to što je ovo bio period sa najviše doprinosa Edvardsa. Amerikanac je ubacio devet poena, a tri od njih, bili su fantastičan hitac sa distance u smiraj kvartala, čime je prednost svedena na apsolutni minimum. 

Elana je nestalo, a Minesota nije prestala. Veliki problem za Majkla Melouna je bila odbrana. U više navrata, Nagetsi nisu mogli da zagrade ispod koša, dok su u napadu često  bezidejno srljali ka reketu, uvaljući unutrašnjoj liniji paseve u završnici napada. Neproduktivnost se osećala, tako da je samo bilo pitanje kada će se ona odraziti rezltatski. To se desilo u tri minuta do kraja, kada je isplivao neočekivani heroj Minesote - Naz Rid. Malo ko je obraćao pažnju na momka koji je udelio dve blokade u završnim minutima meča, na momka koji je čak osam od svojijh 11 poena postigao u poslednjem kvartalu, na momka koji je podelio dve blokade na četiri minuta do kraja (jedna je bila osvedočeno najboljem igraču sveta), i na kraju, igrača koji je uhvatio ključni ofanzivni skok na tri minuta do kraja, i tako omogući Edvardsu otvorenu trojku za +10. Od tog trenutka, povratka nije bilo.

 

 

Minesota Timbervulvse sada očekuje finale Zapada sa Dalas Maveriksima - prvi meč je na programu 23. maja. 

 

Cup tree provided by Sofascore