NBA

Netsi povlače sedmi broj u istoriji franšize: "Petnaestetica" Vinsa Kartera ide u penziju

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

16.05.2024 13:16
Vins Karter u dresu Nju Džerzi Netsa Guliver/AP Photo/Charles Krupa, File
Vins Karter u dresu Nju Džerzi Netsa

Bruklin Netsi su objavili da će u narednoj sezoni povući broj "15" iz upotrebe u čast legendarnog Vinsa Kartera. Nekadašnji košarkaš će takođe i u ovoj godini biti primljen u košarkašku "Kuću slavnih".

Netsi su objavili video u kom se nalazi Džejson Kid. Aktuelni trener Dalasa je takođe nosio dres ekipe iz predgrađa Njujorka, a njegov broj "5" je već povučen iz upotrebe.

Karter je u Netsima proveo četiri i po sezone dok je franšiza bila u Nju Džersiju. Za to vreme je u proseku beležio 23,6 poena i u njegovom vlasništvu je rekord po broju poena u jednoj sezoni u dresu Netsa. On je u sezoni 2006/07 postigao 2070 poena.

 

 

Karter se takođe nalazi na trećem mestu na listi strelaca u istoriji franšize, dok je i među 10 najboljih i u brojnim drugim kategorijama.

Bivši košarkaš je jedini igrač u istoriji NBA lige koji je igrao u četiri različte dekade. Osvojio je nagradu za najboljeg novajliju (rukija) godine 1999. godine sa Toronto Reptorsima. Upravo iz kanadskog tima je prosleđen u Nju Džersi Netse 2004. godine.

Karter će tako postati sedmi igrač Netsa čiji će dres biti penzionisan. Uz već pomenutog Kida, tu su i Džuliju Irving, Bak Vilijams, Dražen Petrović, Džon Vilijamson i Bil Melkioni