NBA

NBA liga na Areni sport: Kako Denver može da se vrati u seriju protiv Minesote?

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

10.05.2024 16:39
Nikola Jokić šutira preko Rudija Gobera u prvoj utakmici polufinalne serije NBA lige Tanjug/AP Photo/David Zalubowski
Nikola Jokić šutira preko Rudija Gobera u prvoj utakmici polufinalne serije NBA lige

Minesota Timbervulvsi su propisno "prebili", nadigrali, a na kraju i ponizili šampione iz Denvera u prve dve utakmice ove serije. Letargičnost s kojom su Nagetsi nastupili u duelu sa Lejkersima, prenela se i na početne mečeve protiv gladnih Vukova. Činjenica je da šampioni nisu ozbiljno pristupili ovom plej-ofu, verovatno mišljenja da će i ove godine svojom rutinom rešiti posao, ali to, očigledno, neće biti ni približno dovoljno.

Pored nedostatka osećaja urgentnosti, koji je mentalni aspekat, najveći košarkaški problem je statičnost i nemaštovitost u napadu. Nešto što nismo mogli ni da zamislimo kao problem najpokretljivije i najlepršavije ofanzivne ekipe lige, ali da, to je u ovom plej-ofu prepreka broj jedan.

Denver nikada nije bila odbrana koje su se protivnici plašili, ali su na toj strani terena respektabilna ekipa, pogotovo u plej-of okruženju i sa plej-of intenzitetom. Prednost koju je Denver imao dolazila je na napadačkom delu terena, gde ekipe nikako nisu uspevale da uspore zahuhtalu mašineriju, sa najsposobnijim košarkaškim mašinovođom, možda ikada. Ove godine, to nije slučaj.

Manjak želje i energije Denver Nagetsa mogao se osetiti i u regularnom delu sezone, ali je to, sa razlogom, bilo okarakterisano kao poznavanje sebe samih, činjenice da imaju brzinu više za doigravanje. Problem je taj, što je menjač izgleda zakazao, pa Grumenje višu brzinu nikako da pronađe.

Stoga smo se odlučili da analiziramo Denverove napadačke posede u mečevima protiv Minesote, da pronađemo način za otključavanje "do juče" najveće enigme za odbrane širom NBA lige. Akcenat smo bacili na drugu utakmicu serije, u kojoj je Minesota prikazala pravu defanzivnu kliniku.

Presek Denverovih poseda

Plej-of je komplikovano košarkaško okruženje. Timovi imaju napadačke i defanzivne zamisli koje se od utakmice do utakmice, zavisno od stope uspešnosti, menjaju. Kao što je Majk Meloun i javno rekao, na njihovu sreću, nisu morali previše ofanzivnih karata da pokažu protiv Lejkersa, mogli su da sačuvaju nekog "keca u rukavu", ali gde su ti kečevi protiv Minesote?

Denver je, tokom ovog doigravanja poprilično nekreativan, što najviše ide na dušu upravo Melouna, ali takođe i Nikole Jokića, koji sigurno ima puno uticaja na to šta će i na koji način Denver igrati.

Vrapci na grani već znaju, da je u poslednjih par godina, statistički gledano igra Nikole Jokića na niskom postu najbolji napadački posed među svim tipovima napada u čitavoj ligi. Problem je taj, što su odbrane sve spremnije i spremnije za taj vid napada Denvera, a oni su tokom plej-ofa prelako upadali u zamku i igrali ono što protivnici najviše očekuju. Kako protiv Lejkersa, tako i sada protiv Minesote, Denver je prečesto spuštao Jokiću loptu "dole" i tako jednog od najraznovrsnijih napadača ikada sveo na praktično jednu dimenziju.

Većinu njegovih poseda na postu, oba protivnika u doigravanju branila su tako što su pomagali sa prvog pasa, na koji se spuštao defanzivac sa suprotnog krila i to je mnogo češće bilo dobro rešenje za protvnike, negoli za Nagetse. Jokić će, po prirodi, uvek odigrati taj izlazni pas, koji je najlogičnije rešenje, ali u ovom momentu sezone više šteti Denveru. Razlog je taj što Nagetsi igraju neodlučno sa viškom 4 na 3, kada je Jokić udovojen, a pre svega imaju premalo samopouzdanja u šut spolja.

Denver pogađa tek 33.9% potpuno otovrenih trojki tokom ovog plej-ofa, ubedljivo najslabije od svih timova koji i dalje igraju utakmice. Gore su šutirali samo Lejkersi, Pelikani i Medžik.

Naravno da Denver ne treba potpuno zanemariti ovaj vid napada, daleko od toga, ali ofanzivnim posedima Nagetsa u ovom trenutku toliko silno fali jedna injekcija raznovrsnosti. Gde je Jokić iz blokova? Gde je obrnuti pik&rol? Gde je Jokić na vrhu kapice gde je mnogo teže udvajati?

Prošli smo nekoliko puta kroz sve posede Denvera na prošloj utakmici, a ovo su rezultati najučestalijih akcija koje su igrali:

Nikola Jokić na niskom postu, 12 poseda, iz kojih je Denver postigao samo 6 poena.
Nikola Jokić na visokom postu, 9 poseda, iz kojih je Denver takođe izborio 6 poena, ali i 4 prekršaja protivnika.
1-5 pik en rol, tačnije pik en rol Džamala Murija i Nikole Jokića, akcija koja je bila praktično zaštitni znak Nagetsa u prethodnom periodu odigrana je čak 12 puta, a Denver je postigao tek 6 poena, uz doduše 3 prekršaja protivnika i čak 4 izgubljene lopte.
Obrnuti pik en rol, u kojem je Nikola Jokić igrao kao nosioc lopte, odigran je samo 5 puta. Tek 3 puta je blok postavio Eron Gordon, po jednom "KCP" i Porter mlađi... Denver je postigao 11 poena iz ovih 5 poseda koji su za Minesotu bili neodbranjivi.

Nagetsi su odigrali samo jedan posed, na čitavoj utakmici, u kojem je Nikola Jokić izlazio iz blokova, nešto što je bio način za "maltretiranje" protivničkih centara u prethodnim godinama. Prilika da se napravi pometnja u protivničkoj odbrani i način da se visoki igrači protivnika potpuno poremete trčanjem kroz blokove, što nije prijatno ni bekovima, a kamoli mnogo višim igračima. Jokićeva fizička sprema je na nivou višem od bilo kog centra u ligi, pa su na ovaj način Nagetsi umarali protivnike.

Ono što je jasno vidljivo, jeste da su posedi Džamala Murija prečesto, tokom ovih 7 plej-of utakmica bili neefikasni. Da li je to bio pik sa Jokićem ili par situacija izolacije, očigledno je da Džamal nije na svom nivou, da list pravi preveliki problem i da fizički jednostavno nije tu. Još jedan dodatan razlog zbog kojeg će Nagetsima biti potrebna istorijska partija Jokića večeras, a za tako nešto, kreativnost i raznovrsnost u načinu na koji ga koriste će biti presudan.

Primeri iz prošlogodišnje serije

Minesota je ekipa koju Tim Koneli izgradio kako bi parirala Denveru. Tokom godine smo više puta ponovili da su Vulvsi pandan Nagetsima, što i pokazuju u prve dve utakmice, ali sigurni smo da Denver može do preokreta. Pomenuli smo neke od načina kojima mogu da naštete Vukovima, a glavni je - obrnuti pik en rol. Denver je u prethodnim godinama imao uspeha protiv svih protivnika koristeći Jokića kao plejmejkera, a mislimo da bi to morao biti ključni način sada, pogotovo sa Gordonom kao igračem koji postavlja blok. Minesota praktično igra sa dva centra, kako bi imali velika tela koja će se boriti pod košem sa Jokićem, ali obrnutim pik en rolom bi obojicu izvukli iz reketa, i iz situacije u kojoj su komforni pomerili mnogo više u prostor u kojem se sigurno slabije snalaze. Evo nekoliko primera obrnutog pik&rola iz prošlogodišnje serije. Obratite pažnju koliko više prostora je imao Denver u svojim napadačkim posedima.

Dodatnu raznovrsnost Denver bi trebao da traži sa Jokićem malo više van reketa, na visokom postu, ili još bolje, na vrhu kapice. Centralni deo terena daje Jokiću mnogo više uglova za dodavanje i otežava Minesoti udvajanje najboljeg igrača sveta. Obratite pažnju na kretnje Nagetsa u sledećim situacijama i koliko je zapravo Minesoti bilo teže da brani ove posede, u kojima igrači Denvera igraju značajno dinamičnije.

Nešto što, sa naše strane, sam Nikola mora pod hitno da promeni, jeste nivo agresivnosti u napadu i sopstvena raznovrsnost. U više navrata u prve dve utakmice, preterano je tražio saigrače u sitaucijama gde je morao pokušati da poentira sam. Taj balans nije najbolji tokom čitavog plej-ofa. Dodatno, nadamo se da ćemo ponovo u većoj meri videti šuteve sa poludistance, kojim bi zasigurno naterao Taunsa, Rid i Gobera da izađu više, a čini se da su ti šutevi praktično isparili u prethodnom periodu. Ili je to bila igra na postu, ili šutevi za 3 poena.

NBA No Limits, u saradnji sa Arena Sport televizijom.