NBA

U susret polufinalnoj seriji Njujorka i Indijane: Sudar sjajnih trenera i drugačijih košarkaških filozofija

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

06.05.2024 15:34
Tom Tibodo, trener Nujorka, važan adut Niksa protiv Indijane Guliver/AP Photo/Nick Wass
Tom Tibodo, trener Nujorka, važan adut Niksa protiv Indijane

Sve je spremno za polufinale Istoka. Dva iskusna trenera će imati priliku da u ovoj, verujemo dugoj i interesantnoj seriji, pokažu svoje ogromno znanje, koje nesumnjivo poseduju. Serija kreće noćas, od 1.30 posle ponoći, a Njujork Niksi imaju prednost domaćeg terena.

Njujork Niksi i Indijana Pejsersi su ove sezone odigrali tri međusobna duela, a nakon tih mečeva Pejsersi su dva puta slavili, dok su Niksi pobedili jednom, što nam govori da ovde imamo, potencijalno, veoma neizvesnu seriju.

Na ta tri pomenuta susreta u proseku je postizano čak 238.6 poena po meču. Niksi su ubacivali 115.3, a Pejsersi 123.3 poena u proseku.

Igrači Njujorka protiv Indijane ove sezone:

Džejlen Branson - 35.7 poena, 3.7 asistencija, 3 skoka
Donte Divinćenco - 24 poena, 3.7 skokova, 3 asistencije
Džoš Hart - 6.3 poena, 10.7 skokova, 3 asistencije
Majls Mekbrajd - 9 poena
Ajzea Hartenštajn - 7 poena, 14 skokova, 6 asistencija
Prešus Ačiuva - 13.5 poena, 11 skokova, 2.5 blokada


Igrači Indijane protiv Njujorka ove sezone:

Tajris Haliburton - 19.7 poena, 13.3 asistencije, 4 skoka
Majls Tarner - 18.7 poena, 6.7 skokova
Paskal Sijakam - 18.5 poena, 6.5 skokova, 4 asistencije
Eron Nesmith - 18.3 poena, 3.3 skoka
Džejlen Smit - 14.5 poena, 6.5 skokova
Ti Džej Mekonel - 10.5 poena, 4.5 asistencija
Endrju Nemhard - 10.3 poena, 5 asistencija, 3 skoka
Obi Topin - 10 poena, 4.3 skoka, 1.7 blokada

Što se tiče igračkog kadra Njujork Niksa, pored Džulijusa Rendla, koji je još ranije završio sezonu, Tom Tibodo neće moći da računa ni na Bojana Bogdanovića, koji je, takođe završio sezonu zbog povrede zgloba.

Ono što raduje navijače Niksa je to da je Mičel Robinson spreman i nije na listi povređenih igrača pred početak serije.

Kako ekipe imaju pojedinih kadrosvskih problema, na koje su se brzo adaptirali, očekujemo dosta minuta za startere, kao i skraćene rotacije na obe strane.

Nosioci lopte – Džejlen Branson, Donte Divinćenco, Džoš Hart, Majls Mekbrajd

Krila – O Dži Anunobi, Prešus Ačiuva

Centri – Ajzea Hartenštajn, Mičel Robinson


Indijana je, reklo bi se, lagano izašla na kraj sa Baksima, koji su, ruku na srce, imali ozbiljan hendikep u neigranju svog najboljeg igrača Janisa Adetokumba, kao i povrede Dejmijena Lilarda, koji je propustio dva susreta.

Tajris Haliburton vuče problem sa leđima još od četvrte utakmice meča sa Milvokijem, ali ne sumnjamo da će predvoditi svoje saigrače noćas u prvom meču ove serije. Benedikt Maturin je još ranije završio sezonu.

Nosioci lopte – Tajris Haliburton, Ti Džej Mekonel, Endrju Nembhard

Krila – Paskal Sijakam, Eron Nesmit, Obi Topin

Centri – Majls Tarner, Džejlen Smit

Kao što smo i na početku pomenuli, očekuje nas duel dva iskusna trenera, ali i duel dve ekipe koje imaju nešto drugačije košarkaške filozofije.

Ono što možemo da očekujemo od trenera Njujorka, Toma Tibodoa, je ozbiljan pritisak na loptu, odnosno veoma čvrstu odbranu, sa stavljanjem akcenta na Tajrisa Haliburtona, koji je glavni organizator igre svog tima, igrač koji daje na ritmu svojoj ekipi. Takođe, mislimo da će Niksi pokušati da uspore ritam i da ne dozvole poene u tranziciji ekipe Indijane.

Sa druge strane očekujemo totalno drugu priču i pokušaj nešto bržeg ritma gostujuće ekipe, koja je u međusobnim duelima ove sezone slavila dva puta kada se igralo na veliki broj poena. Što se same defanzive tiče, naravno da će glavni zadatak biti da se zaustavi fenomenalni Džejlen Branson, koji je odigrao maestralnu seriju protiv Filadelfije. Kako će to izgledati i da li će Rik Karlajl probati sa nekim iznenađenjem, ostaje nam da vidimo.

Njujork Niksi su regularni deo sezone završili na drugom mestu Istoka, sa skorom od 50 pobeda i 32 poraza, dok je Indijana ,,upala" u doigravanje sa skorom od 47-35.

Kao što smo i pomenuli, očekuje nas jedna neizvesna serija, sa velikim taktičkim nadmudrivanjem dva sjajna stratega, koje će, verujemo, u ovoj seriji, uz prednost domaćeg terena, biti ključ prolaska u konferencijsko finale.

Mišlljenja smo da će serija stići i do ,,majstorice", gde prednost dajemo ekipi Njujork Niksa.