NBA

Najbolja odbrana lige protiv Durenta, Bukera i Bila: Minesota dočekuje Finiks u "evropskom terminu"

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

20.04.2024 20:26
Detalj sa utakmice Finiksa i Minesote Tanjug/AP Photo/Matt Krohn
Detalj sa utakmice Finiksa i Minesote

Večeras startuje NBA plej-of. Najbolja košarka na svetu se vraća na velika vrata. U jednoj od gomile zanimljivih serija na Zapadu, u uvodnoj utakmici Minesota će ugostiti Finiks.

Timbervulvsi su na kraju regularnog dela završili treći, iako su u najvećem delu sezone bili na prvom mestu i izgledali kao najveća pretnja trenutnim šampionima, Denver Nagetsima.

Finiks je na kraju završio na šestoj poziciji, iako je sve ukazivalo na to da će kroz plejin morati do plej-of mesta. Savladali su poslednjeg dana upravo Minesotu, na ovom istom mestu, njima "oteli" čelnu poziciju, a pobedom Lejkersa u Nju Orleansu i sebi obezbedili plasman u prvu rundu.

Međusobni skor

Jednu od tri utakmice smo već pomenuli, odigrana je pre par dana, a Sansi su slavili, 106:125. To je bila samo potvrda, koliko zaista ova ekipa predvođena Kevinom Durentom i Devinom Bukerom ne "paše" Vukovima. Pomenuti poraz treći je, u tri odigrane utakmice ove sezone, koji su Timbervulvsi doživeli od strane Finiksa.

133:115
97:87
125:106

Ukupna računica kaže da je to prosek utakmica od 221 poen, gde su Sansi postizali 118.3, a Vulvsi tek 102.7 poena u proseku.

Poeni igrača Minesote u susretima sa Finiksom:

• Karl-Entoni Tauns - 17,5 poena
• Entoni Edvards - 14,3 poena
• Majk Konli - 12 poena
• Naz Rid - 10,3 poena
• Rudi Gober - 9,7 poena
• Džejden Mekdenijels - 8,3 poena
• Nikil Aleksader-Voker - 8 poena
• Kajl Anderson - 5,3 poena

Poeni igrača Finiksa u susretima sa Minesotom:

• Bredli Bil - 25 poena
• Kevin Durent - 22,7 poena
• Devin Buker - 22,3 poena
• Grejson Alen - 19 poena
• Erik Gordon - 9,5 poena
• Jusuf Nurkić - 6,7 poena

Zanimljivosti i statistika

Zanimljivo je to što će najbolji igrač domaćih, Entoni Edvards, dočekati da i u plej-ofu zaigra protiv čoveka kojeg je više puta javno okarakterisao kao svog idola, Kevina Durenta. Dodatno, primetili ste u prethodnom delu članka, Edvards protiv Sansa ove godine beleži, za njega mizernih, 14,3 poena u proseku. Je l' igranje protiv Durenta možda i dodatni pritisak za Enta?

Tanjug/AP Photo/Matt Krohn

Entoni Edvards i Kevin Durent

 

Sa strane statistike, zanimljivost koju mnogi možda nisu znali jeste da su Sansi, tokom čitave sezone bili jedan od najgorih timova lige u poslednjoj četvrtini. Prosto neverovatno za ekipu koja u svojim redovima ima neke od najboljih strelaca lige trenutno, ali i u istoriji.

Takođe, nešto što nismo pomenuli, jeste da su Minesota Timbervulvsi sezonu završili kao najbolja odbrana lige, sa defanzinvim rejtingom od 108,4. Strana terena na kojoj su zaista briljirali, a to potvrđuje i činjenica da se nalaze u top 5 u ligi i po broju defanzinvih skokova, uz to i poena protivnika nakon ofanzivnih skokova, broju blokada i primljenih poena iz reketa.

Stanje Timbervulvsa

Nijedan ni drugi tim neće imati problema sa povredama. Niko iz standardnih rotacija ne nedostaje, a mi verujemo da će ona za Minesotu izgledati ovako:

Nosioci lopte - Majk Konli, Entoni Edvards

Krila - Džejden Mekdenijels, Nikil Aleksander-Voker, Kajl Anderson

Centri - Rudi Gober, Karl Entoni-Tauns, Naz Rid

Oni koji bi, eventualno, mogli da se "ušunjaju" u skraćenu rotaciju od osam igrača, bili bi Džordan Meklaflin i Monte Moris.

Stanje Sansa

Već smo pomenuli da bitnijih izostanaka nema, jedini za Sanse je Demijon Li, koji nije ni igrao ove sezone.

Nosioci lopte - Devin Buker, Bredli Bil

Krila - Kevin Durent, Grejson Alen, Rojs O'Nil, Erik Gordon

Centri - Jusuf Nurkić, Dru Jubenks

Kao i kod Minesote, dva igrača bi možda, možda mogla da se probiju u ovu rotaciju u seriji, a to su Bol Bol i Tadeus Jang u nekim varijantama.

Očekivanja

Jesmo napisali, i evidentno je po utakmicama regularne sezone da Sansi ne prijaju Vulvsima i njihovom standardnom načinu igre. Međutim, u regularnoj sezoni se korekcije i promene taktike dosta ređe i dešavaju, plej-of je nešto potpuno drugo.

Očekujemo da u ovoj seriji Kris Finč spremi nešto novo, da više zaigra možda i sa Nikilom Aleksander-Vokerom, koji je odličan situacioni igrač, koji možda nije najbolji u regularnoj sezoni, ali donosi neverovatan kvalitet na defanzivnom delu terena, što se perimetra tiče. Verujemo da bi on mogao biti možda i X faktor u odbrani Bukera i Bila.

Biće ovo izuzetna serija, u kojoj će igrati neki od najboljih igrača lige i obaveza za praćenje svim istinskim ljubiteljima NBA. Nadamo se da ćemo videti što više neizvesnih utakmica i momenata koje ćemo pamtiti.

Naše je očekivanje da će Minesota ovo ipak rešiti u svoju korist, a ako moramo da predviđamo i broj utakmica, on bi bio 6!