NBA

Šut koji menja život: Kako je navijač zaradio milion dolara na utakmici Čikago Bulsa?

komentari (0)

Izvor: NBA No Limits

20.04.2024 18:33
Maskota Čikago Bulsa Guliver/AP Photo/Jeff Haynes
Maskota Čikago Bulsa

Koliko je realno da vas izvuku sa tribina za vreme pauze na parketu, kako biste šutirali sa gotovo čitavog terena, a vi iskoristite šansu i pogodite? I to za nestvarnih milion zelenih novčanica! Verujemo da su šanse i manje od jednog procenta.

Ovo se desilo jednom navijaču Čikago Bulsa, ali...

Vratićemo se u daleku 1993. godinu i 14. april, na susret Čikago Bulsa i Majami Hita, koji nije čuven ni po ubedljivoj pobedi Čikaga, kao ni po 34 poena Majkla Džordana, već po događaju koji se desio tokom tajm-auta u trećoj deonici.

Naime, u toku treće četvrtine, za vreme tajm-auta, navijač Čikaga, Den Kalhon, dobio je priliku da šutira sa gotovo čitavog terena i potencijalnim pogotkom obezbedi više nego lagodan život sebi i svojoj porodici, jer je za prolazak lopte kroz obruč mogao da bude ,,teži" za neverovatnoh milion dolara!

Te sezone, pre čuvenog Dana, njih 19 se oprobalo u pokušaju da postanu milioneri. Niko nije bio ni blizu. Četiri godine ranije, jedan čovek je pogodio takav šut, ali je nagrada bila dosta skromnija. Navijač je tada osvojio ,,samo" automobil. Ovog puta ulog je bio mnogo veći.

Dan je sišao na parket, odlučio je da šutira sa jendom rukom, u stilu vrhunskog kvoterbeka, ispalio je loptu i...

... na ogromnu radost publike, pogodio je ovaj neverovatan šut sa gotovo celog terena!

Raširenih ruku je slavio. U neverici! Popularna maskota Bulsa, Bik Beni je skakao od sreće, dok je majstor primao čestitke od igrača Čikago Bulsa, a nakon čestitki ,,običnih" igrača, lično mu je, zagrlivši ga, čestitao i veliki Majkl Džordan. Bio je to zagrljaj koji je vredeo kao i sama nagrada, plus pomenuti automobil od četiri godine ranije.

,,Znao sam da će ući u koš, čim sam je izbacio iz ruke", kratko je Dan prokomentarisao svoj magični pogodak.

Na kraju, heroj Ilinoisa je, simbolično, od Benija primio ogroman ček, a od sudije loptu, koju je katapultirao ka košu pre nego što je postao milioner.
Sve je u tim momentima delovalo kao nestvarno, kao jedan od najlepših snova, ali...

Gotovo u svakoj ovakvoj priči postoji jedno ,,ali". ,,Ali" koje je javu, tačnije neverovatan san, pretvorilo ružan san.

Naime, ovaj šut je, između ostalih, bio sponzorisan od strane Čikago Bulsa i Koka-kole, ali kako bi sama isplata mogla da se ostvari, morali su da sarađuju sa jednom osiguravajućom kućom, koja ne bi bila to što jeste, a da ne zagorča život ovom novopečenom milioneru, koji to ustvari nije ni bio. Bio je i dalje običan radnik, prodavac nekog kancelarijskog materijla, šta već, koji je zarađivao tračavih pet dolara po satu.

Ljudi iz osiguravajuće kuće su rešili da malo pročešljaju prošlost heroja ove priče i uspeli su da dođu do toga da je, sada već tragičar priče, igrao košarku u srednjoj školi i na koledžu, ali nikada profesionalno. San se pretvorio u košmar, jer po pravilima ugovorenim ranije, Dan nije imao prava da šutira za milion dolara zbog svog skromnog košarkaškog iskustva.
Kasnije se, navodno, pojavila priča, kako je on to pre samog izlaska na parket i pomenuo ljudima  zaduženim za ovaj događaj, ali je dobio zeleno svetlo.

Srećom, sponzori su bili ogorčeni ovim potezom gospode iz osiguravajuće kuće i garantovali su da će pokriti nagradu i navijaču isplatiti novac koji je zaradio nestvarni pogotkom, novac koji je zaslužio.
Kasnije se priča odvijala u pravom smeru, ali malo drugačije nego što je to trebalo da bude. Dan je počeo da dobija novac, a nakon prve uplate od 50 hiljada dolara, uspeo je da dođe do Majkla Džordana, kako bi mu Njegovo Leteće Visočanstvo potpisalo loptu, a ovaj ga je pitao: ,,Da li si dobio svoj novac?", na šta je dobio potvrdan odgovor. ,,Naterali smo ih da ti daju novac. Bili smo veoma uznemireni zbog njihove odluke."

Guliver/AP Photo/John Swart, File

Majkl Džordan u dresu Čikago Bulsa

 

Na kraju, priča je imala zadovoljavajući, ali ne baš i srećan kraj, jer je čovek dobijao svoj novac, ali u narednih 20 godina po jednu ratu, koja je, nakon što bi platio porez, iznosila 38 hiljada. Bilo je dovoljno da, između ostalog, plati koledž svom sinu, koji je diplomirao medicinu.

Ono što je takođe fenomenalno u celoj ovoj priči  je to da je Dan nakon ovog događaja potpisao jednogodišnji ugovor sa Harlem Globtrotersima.

Osim što je bio košarkaša gromada, za mnoge najveći ikada, Majkl je umeo da bude i veliki čovek, što možemo da zaključimo po ovoj fenomenalnoj priči, koja je možda i greškom samih organizatora, mogla da ima totalno drugačiji kraj. Srećom, pored sponzora, na scenu je stupio i veliki Majkl Džordan, koji je i u ovoj situaciji odreagovao šampionski, onako kako samo on ume.