NBA

Preminula legenda Njujork Niksa: Vilis Rid nas je napustio u 80. godini

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.03.2023 20:36
Preminula legenda Njujork Niksa: Vilis Rid nas je napustio u 80. godini Guliver/Gruppe Meadowlands

Tužne vesti nam stižu iz Sjedinjenih Američkih Država, gde je danas u 80. godini preminuo legendarni američki košarkaš i dvostruki NBA šampion Vilis Rid.

Iako još uvek otkriven tačan uzrok smrti, tamošnji mediji saopštili su da je Rid preminuo nakon srčanih smetnji sa kojima se žestoko borio poslednjih godinu dana.

On će najviše ostati upamćen kao jedini košarkaš u istoriji Njujork Niksa, koji je bio MVP, a titulu najkorisnijeg igrača lige osvojio je 1970. godine. Vilis Rid proveo je 10 godina u najjačoj košarkaškoj ligi sveta, a svih 10 sezona proveo je u taboru Niksa, sa kojima je osvojio dva prstena 1970 i 1973. godine.

"Trudićemo se da održimo standard koji je on postavio, liderstvo kakvo se ne viđa, poštovanje i radnu etiku koja ga je učinila šampionom među šampionima. Njegovo nasleđe živeće zauvek“, navodi se u saoštenju Niksa.

 

 

Od ostalih priznanja, Rid je osvojio trofej "rukija" sezone 1965. godine, kao i dve titule MVP finala (1970, 1973). Sedam puta je izabran za Ol-star igrača, a zahvaljujući blistavoj karijeri, 1986. godine primljen je u Kuću slavnih. 

Jedan je od legendarnih košarkaša koji se nalazi u Top 50 NBA igrača svih vremena, a tokom karijere u proseku je beležio 18.7 poena uz 13 skokova po utakmici. Igrao je na poziciji centra, a njegov dres sa brojem 19, već se odavno nalazi pod svodovima čuvenog "Medison Skver Gardena".