NBA

Monstruozni Vembanjama nastavlja da obara rekorde: Postao tek četvrti "ruki" u istoriji NBA lige sa ovim brojkama

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

13.02.2024 12:56
Francuski košarkaš Viktor Vembanjama Tanjug/Chris Young/The Canadian Press via AP, File
Francuski košarkaš Viktor Vembanjama

Iako njegovi San Antonio Sparsi kubure sa rezultatima, što je donekle i očekivano obzirom na jaku konkurenciju na Zapadu, Viktor Vembanjama polako počinje da opravdava euforiju koja se ne stišava od njegovog dolaska u NBA ligu. 

Uz Četa Holmgrena, prvi je kandidat za "rukija" sezone, a da se mladi Francuz nalazi na dobrom putu ka tom priznanju, svedoči i njegova partija od protekle noći, kada je protiv Toronto Reptorsa imao najimpresivniji učinak otkako je stigao na najveću košarkašku scenu sveta.

Uz 71 odsto šut iz igre Vembanjama je predvodio Sparse do ubedljive pobede (122:99), a za samo 29 minuta na parketu zabeležio je 27 poena, 14 skokova i čak 10 blokada! Uz to, dodao je i pet asistencija, ali je naročito skrenuo pažnju na sebe brojem rampi koje podelio Reptorsima.

Tako je Vembanjama postao tek peti košarkaš u istoriji sa učinkom od 25-10-5, pridruživši se večnoj listi velikanima poput Hakima Olažuvana, Karim Abudula-Džabara, Dejvida Robinsona i Ralfa Sampsona. Dok je sinoć postao četvrti igrač u istoriji Sparsa sa najmanje 10 blokada na jednoj utakmici i prvi "ruki" još od Tima Dankana, koji je upisao minimum 20 poena, uz 10 skokova i pet rampi na jednom meču.

Poređenja radi, samo su tri "rukija" od sezone 1973/74 imala tripl dabl učinak sa blokadama, a u pitanju su Dejvid Robinson, Ralf Sampson i Mark Iton.