NBA

Najveći "gubitnik" prelaznog roka u NBA: Da li je Oklahoma mogla u boljoj poziciji da dočeka NBA plej-of?

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

09.02.2024 15:18
Košarkaši Oklahome, Šej Gildžis Aleksander i Čet Holmgren Tanjug/AP Photo/David Zalubowski
Košarkaši Oklahome, Šej Gildžis Aleksander i Čet Holmgren

Ne, Tanderi nisu "gubitnici" prelaznog roka jer su trejdovali Vasilija Micića. Takav način gledanja na NBA bio bi previše subjektivan. Istini za volju, teško je bilo očekivati da nekadašnji MVP Evrolige dobije veliku minutažu u ovoj franšizi. Količina talenata na bekovskim pozicijama u Oklahomi je ogromna, što se ne može reći i kada su u pitanju igrači u reketu.

Čet Holmgren jeste budućnost najjače košarkaške lige na svetu, ali ako bacimo pogled na klupu Tandera, videćemo da visoki igrači gotovo ne postoje. Drugi pik sa drafta 2022. godine ove sezone igra startnog centra, dok zamene u vidu Usmana Dienga, Džejlina i Džejlena Vilijamsa nisu prave "petice" i snaga u reketu koja je potrebna ekipi. Tu neubrajamo Olivera Sara i Alekseja Pokuševskog na kog očigledno ne računaju u ovoj sezoni.

Svi NBA analitičari su verovali da bi Sem Presti (generalni menadžer Oklahome) mogao da trejduje neke od brojnih pikova koje franšiza poseduje, kako bi ekipa već ove sezone bila konkurent za šampionsku titulu. Tanderi imaju čak 18 pikova prve runde na narednih šest draftova. Nema sumnje da su imali sredstva za trejd da su to želeli da urade.

 

 

Ipak, Prestijev jedini potez bio je dovođenje Gordona Hejvorda. Iskusni veteran bi sigurno bio odlično pojačanje da nije bilo velike istorije povreda u prethodnih nekoliko godina. Ovako, teško je reći da li je bivši košarkaš Jute, Bostona i Šarlota ono što je bilo potrebno ekipi Majka Digelnota.

To možda i ne bi bilo toliko bitno da je ekipa Tandera i dalje u fazi stvaranja ekipe za budućnosti i da su na nekom osmom ili devetom mestu na tabeli. "Gromovi" imaju izuzetno talentovan tim na okupu i zauzimaju treće mesto Zapadne konferencije sa samo jednom pobedom manje od Nagetsa i Timbervulvsa koji dele lidersku poziciju. Pre svega zahvaljujući odličnim izdanjima Šej Gildžis Aleksandera.

 

 

Činjica je da menadžemnt franšize možda nije očekivao da će igrači tako brzo "kliknuti" i početi da pobeđuju. Ovo je projekat koji je započet pre nekoliko godina, a deluje da je ekipa iz Oklahome spremna da osvoji titulu sada. Da su bliže cilju nego što je uprava očekivala da će biti.

Ono što im može zadati probleme na putu ka tome jeste visina ili još bolje veličina i snaga. Tanderi će u plej-ofu igrati protiv ekipa koje imaju izuzetno dominante centre. Bili to Jokić i Nagetsi, Nurkić i Sansi, Tauns, Gober i Timbervulvsi ili čak Valančijunas i Pelikansi - sve su to ekipe sa ogromnom snagom u reketu. Upravo ono što Digelnotova ekipa nema. Holmgren jeste možda izuzetno talentovan, ali fizički teško da može da parira bilo kom od pomenutih centara.

Oklahoma nije ni pokušala da dovede centra

Tokom prelaznog roka, Tanderi su barem mogli da probaju da sklope trejd paket za Klinta Kapelu, Nikolu Vučevića, Andre Dramonda ili Nika Klekstona. To se nije dogodilo iako su gotovo sve te košarkaše mogli da dobiju veoma "jeftino". 

Da je Presti stvarno želeo, mogao je da stvori Oklahomu koja bi bila jedan od favorita za titulu. Sa ogromnim brojem pikova prve runde, Tanderi su čak mogli da naprave trejd za centre poput Laurija Markanena, Džereta Alena ili Džerena Džeksona Džuniora. 

Nekome možda zvuči suludo, ali nijedna NBA ekipa neće odbiti pet ili šet pikova prve runde jer znaju koliku vrednost oni nose. Ovako, Oklahoma je ostala u gotovo identičnom sastavu. Čini se da su menadžemnt franšize i Presti propustili priliku da zacementiraju Tandere u borbi za NBA titulu što ih može svrstati u najveće "gubitnike" tek završenog prelaznog roka.

 

Standings provided by Sofascore