NBA

Asovi Bruklina Kemeron Džonson i Rojs O' Nil EKSKLUZIVNO za TV Arena sport pred NBA meč u Parizu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.01.2024 17:34
Kemeron Džonson, košarkaš Bruklina Tanjug/AP Photo/Kyle Phillips
Kemeron Džonson, košarkaš Bruklina

Klivlend Kavalirsi i Bruklin Netsi će večeras od 20 časova odigrati NBA utakmicu u "Areko Areni" u Parizu uz direktan prenost na TV Arena 1 Premium. Pre meča, na istom programu će se od 19. časova emitovati i specijalna studijska emisija.

Naša ekipa se nalazi na licu mesta gde su imali priliku da razgovaraju sa košarkašima obe ekipe, a ispred Brukluna to su bili Kemeron Džonson i Rojs O' Nil. 

Kemeron Džonson je prošlog leta igrao za selekciju SAD i tako je imao priliku da prvi put upozna Evropu.

"Letos sam bio u Španiji sa reprezentacijom SAD. Prvi put sam sada u Parizu, kul grad", rekao je Kem Džonson početku razgovora za TV Arena sport.

Rođen je u Pitsburgu, gradu gde se sport voli, gde su podjedanko zaljubljeni u NBA, NHL, NFL. Govorio je "Pingvinima", lepoj istoriji ove hokejaške franšize. Sa koledža Severna Karolina bio je draftovan u Finiks gde je proveo tri i po sezone do trejda u Bruklin. Poražen je sa Finiksom u velikom finalu od Milvokija 2021. godine.

"Teško je, vodili smo 2:0 i izgubili naredne četiri utakmice, a imali smo osećaj da je trofej naš. Evo o čemu se radi, kada izgubite u finalu, shvatite da ćete morati ponovo da pređete svaki korak da biste došli do toga. Ne možete samo da se pojavite u finalu sledeće godine. Takve prilike ne dolaze često. Naučite da prihvatite to, kao i kakav rad je potreban za pobedu. Poštujete taj proces, tako nastaje veliko poštovanje."

Prelazak u Netse bio je prilično iznenađujuć u javnosti, ali na ličnom učinku doneo mu je progres, bolje statističke kolone.

"Novi početak. To je situacija koja vas tera da rastete kao igrač i kao čovek. To je sve što možemo da poželimo, da uspemo da pronađemo sebe u takvim situacijama, da se prilagodimo, preživimo i napredujemo. Verujem da je to suština ovog procesa. Tako sam to shvatio. Ovde su svi sjajni. Bruklin, naš tim, organizacija. Nemam na šta da se požalim".

Bruklin je sastavljen od mlađih igrača, ali Džonson donosi veoma iskusne odluke u igri.

"Mislim da je deo toga iskustvo. Iskustvo u raznim aspektima igre i postanete onda svestran košarkaš. Kod mene sve počinje šutem i zauzimanjem prostora na parketu, zatim želim da pomognem odbrani i da organizujem igru drugima. Mislim da donosim vrednost u tim aspektima. Šut je na prvom mestu, sve ostalo dolazi posle."

Cilj tima je plej-of.

"Lični cilj mi je da svakog dana budem po malo bolji. Da radim, a neka rezultati dođu sami po sebi. Za tim je cilj da nastavimo da pobeđujemo, da uđemo u plej-of i da tamo podignemo "prašinu". 

Postojale su priče da bi Džonson zbog majčinog porekla mogao da zaigra za Hrvatsku.

"Postojao je minimalan kontakt, samo sam počeo proces. Da sam to uradio možda bi mi značilo za sledeće Olimpijske igre ili neki sledeći ciklus Svetskog prvenstva. Ali, da, moj pradeda sa mamine strane je porklom iz Hrvatske. On je iz malog sela, u kontaktu smo sa njima. Uspeli su da nam obezbede dokumanta, da nađu stvari koje bi mi bile neophodne da izvadim dokumenta. To je ozbiljan proces koji smo razmatrali u jednom trenutku. Letos sam igrao za SAD i bilo je divno, volim da predstavljam svoju zemlju. Ali, baš je kul kada znate odakle vam porodica vuče korene, odakle su vaši došli. Čuo sam da se pričalo o tome, mogla je to da bude dobra prilika."

Za kraj je pomenuo Darija Šarića:

"On mi je dobar prijatelj iz perioda dok smo igrali u Finiksu. Sjajan je tip. i jedan od prijatelja u NBA."

AP Photo/Noah K. Murray

 

 

Iskusni Rojs O Nil je posle koledža dve godine proveo u Evropi igrajući za Ludvisburg i Gran Kanariju, pre nego što se 2017. godine vratio u NBA ligu. Pet sezona u Juti, onda dolazak 2022. godine u Njujork.

Evropa mu nije nepoznata, prvi put je u Parizu, a igranje na Starom kontinentu mu je donelo jedno drugačije iskustvo. I košarkaško i životno. Posebno mu je prijala godina u Gran Kanariji.

"Oni su me naučili da budem, košarkaš kakakv sam danas, da stavim tim na prvo mesto. Osvojili smo superkup u Španiji. Bio mi je to prvi trofej. Iskustvo koje su mi donele te dve godine igranja u inostranstvu, prilika da upoznam različite trenere, bilo mi je značajno", istakao je O' Nil

Radio je sa trenerom Luisom Kazemirom, od njega je naučio...

"Način na koji razmišlja o košarci, kako je drugačije video stvari. Njegov stil je bio drugačiji nego što sam navikao, ali bio je dobar trener."

Porazi u Evropi se teže primaju nego u NBA ligi, osetio je to igrač Bruklina.

"Pomalo, ali ja uopšte ne volim da gubim. Svaki put poraz ozbiljno shvatim. Pobeda i poraz imaju drugačiji značaj u Evropi i NBA."

Saigrač Spenser Dinvidi se priključio Rojsu O Nilu, na kratko je prekinuo intervju, pa je malo prokomentarisao ko su najbolji igrači Netsa:

"Simons je najbolji asistent, Mikal Bridžis je najbolji igrač, a Tomas je najbolji poenter. A, Rojs je najbolji matorac".

Rojs mu nije "ostao dužan":

"On je stariji od mene".

Šuterske sposobnosti O Nila su poznate, a iskustvom pokušava da pomogne homogenizaciji novog tima. 

"Imamo novi tim ove godine, još se upoznajemo. Koristim svoje veštine da pomognem timu kako god mogu, ofanzivno, defanzivno, šut je značajan deo toga. Postajem bolji šuter na svakoj utakmici i radim ono što je potrebno timu", zakljkučio je 30-godišnji Rojs O' Nil