NBA

Asovi Klivlenda Markus Štrus i Džeret Alen EKSKLUZIVNO za TV Arena sport pred NBA utakmicu u Parizu

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

11.01.2024 17:30
NBA liga Guliver
NBA liga

Klivlend Kavalirsi i Bruklin Netsi će večeras od 20 časova odigrati NBA utakmicu u "Areko Areni" u Parizu uz direktan prenost na TV Arena 1 Premium. Pre meča, na istom programu od 19.00 časova će se emitovati i specijalna studijska emija.

Naša ekipa se nalazi na licu mesta gde su imali priliku da razgovaraju sa košarkašima obe ekipe. Džeret Alen i Maks Štrus, asovi Klivlenda govorili su ekskluzivno za TV Arena sport.

Štrus je za početak istakao kako mu je ovo prvi put da dolazi u Evropu i da ima u planu da se na leto vrati u francusku prestonicu.

"Ovo mi je prvi put u Evropi i Pariz je prva stanica. Planiram da dođem ponovo na leto. Uvek mi je bio na spisku želja, ali nisam imao vremena. Definitivno želim da dođem ovde, da još malo istražujem i vidim sve. Nadam se da ću uspeti", započeo je Štrus.

Američki šuter se nakon toga osvrnuo na činjenicu da nije bio izabran na draftu i na koji način se izborio za svoje mesto u najjačoj ligi na svetu.

"Počeo sam u Bostonu i loše mi je išlo. Otišao sam u Čikago, gde sam se povredio. Te dve godine su bile teške i mučio sam se. Kada sam se izborio sa tim i istrajao, došao sam u Majami. Počeo sam da igram, shvatio sam da bih mogao da budem neko u ovoj ligi i da mogu da pomognem timu da pobedi na visokom nivou. Bilo mi je sjajno u Majamiu. Imali smo uspešne tri godine. Zaista sam počeo da verujem u sebe i u ono šta mogu da uradim u NBA. Tada je sve počelo", istakao je bek Kavalirsa.

Bivši igrač Majamija je takođe pričao i o čuvenoj "Hit kulturi" koju gaji tim sa Floride pod vođstvom Erika Spolstre. 

"Definitivno je stvarna. Kada je prihvatite i kada je ceo tim prihvati, možete da uradite nešto posebno, kao što smo mi uradili prošle godine. Treba da se žrtvujemo jedni za druge za dobrobit tima. To je sve, potrebno je da se dajete kako bi tim bio uspešan. To je najbitnija stvar koju sam naučio o kulturi Hita i to će me voditi kroz ostatak karijere. Najbitnije mi je da pomognem timu da pobedi. Iz meča u meč, spreman sam da uradim šta treba. Bilo da ne dajem koševe ili da dajem, da skačem, igram odbranu... Mislim da bi svaki put trebalo da igramo igru na pravi način. Tako ja želim da igram i tako želim da me pamte. Mislim da sam za sada uspešan u tome", rekao je Štrus.

Novajlija u timu iz Ohaja veruje kako Kavalirsi imaju ono što je potrebno kako bi postali NBA šampioni.

"Mislim da imamo talentovan tim. Mladi smo, ali smo stvarno talentovani. Potrebno je vreme da se stekne iskustvo i znanje. Imao sam sreće da igram u Majamiju sa dosta veterana od kojih sam učio. To je donekle i razlog što su me doveli ovde, da bih doneo liderstvo, znanje koje sam stekao i podelio ga sta ovim mladim timom. Zabavno je, imamo zaista dobru grupu. Mislim da imamo šanse da pobedimo na visokom nivou i da dođemo do titule. Kada jednom dođete do finala, kao što sam ja učinio, i izgubite, želite da učinite sve kako bi se vratili. To su definitivno moje nade za ovaj tim i ovu organizaciju", izjavio je Štrus.

On je na kraju i objasnio svoju ulogu u ekipi Džej Bi Bikerstafa. 

"Mislim da je moj posao da stvara prostor u napadu, da šutiram i da preuzimam veću odgovornost u odbrani. Moraću mnogo više da branim nego u Majamiju. Čuvaću mnogo bitnih igrača, što sam više nego voljan da uradim. Biće to odbrana, pravljenje prostora i davanje koševa sa distance. Mislim da je to najbitnije za mene, a onda i da predvodim tim. Da tim primerom i svakog dana dolazim sa pravim stavom. Kao što sam rekao u vezi titule, da radim sve što mogu da pomognem timu da pobedi na najvišem nivou. To je ono gde vidim da najviše mogu da pomognem timu", zaključio je Štrus. 

Tanjug/AP Photo/Phil Long

 

 

Zatim je mikrofon preuzeo Džeret Alen, čija karijera ima dosta sličnosti sa pesmom Frenka Sinatre "Njujork, Njujork". Centar Kavalirsa je govorio o svojoj igri, kao i kreativnosti u napadu za koju nije znao da poseduje na tom nivou.

"Nikada nisam razmišljao o povezanosti sa tom pesmom, ali da apsolutno je tako. Ni sam nisam znao da imam to, ali više dobijam loptu. Džej Bi (glavni trener) je osmislio akcije u kojima dodajem loptu, tako da samo tražim slobodne igrače. Kao centar, oduvek sam želeo da dodajem loptu. Visoki igrači uvek umeju da zakucaju i blokiraju, ali ja sam želo da dodajem loptu i dajem što više koševa. U odrastanju, uvek sam vežbao rad nogu i dodavanje lopte. Sada samo imam više prilika da to radim", rekao je Alen.

Centar ekipe iz Ohaja se složio sa Štrusom da ekipa ima ono što je potrebno kako bi dostigli najviši nivo, ipak za to im je potrebno da svi igrači budu bez povreda što trenutno nije slučaj.

"Verujem da možemo da odemo do najvišeg nivoa. Naravno, svi moraju da se vrate i čeka nas proces povratka tih momaka u punu brzinu i snagu. Ipak, verujem da imamo potrebni talenat i hemiju da uspemo" izjavio je košarkaš Kavalirsa.

Alen je se osvrnuo i na saradnju sa trenerima u Klivlendu koji ga čine boljim igračem iz dana u dan.

"Treneri su me gurali da napredujem. Gledali smo mnogo snimaka velikih košarkaša, kako bi korak po korak nadogradili moju igru. Podstiču me, trude se da me stave u neprijatne situacije kako bih se popravio kao igrač. Kada vam je neprijatno, morate da se popravite" istakao je Alen. 

Nekadašnji igrač Bruklin Netsa je izjavio i kako mu se sviđa "NBA Global" program gde ekipe iz Sjedinjenih Američkih Država igraju utakmice u ostatku sveta.

"Mnogo mi se sviđa. Ovo je svetski sport. Nba ne može samo da se ograniči na Ameriku. Ljudi iz celog sveta dolaze da igraju košarku u SAD-u. Dobro je da igramo utakmice u drugim zemljama. Imamo navijače iz celog sveta. Pariz i Francuska su jedno od najbitnijih mesta za NBA. Imamo priliku da igramo pred navijačima koji inače ne mogu da nas gledaju uživo" rekao je centar Kavsa.

Alen je na kraju i otkrio ko mu je bio uzor tokom odrastanja, kao i ko mu je bio omiljeni košarkaš.

"Moj brat me je uvek vodio u salu. Nisam voleo da idem, uvek sam igrao stoni fudbal, ali on mi je rekao da dođem u salu jer misli da ću biti super. Tako je sve počelo. Omiljeni košarkaš mi je Tim Dankan. Odrastao sam u Teksasu, tako da smo uvek gledali utakmice Spursa. Sjajna karijera, NBA titule, voleo sam da ga gledam" zaključio je Alen za TV Arena sport.