NBA

Kigan Marej sipao trojke kao konfete, za novi NBA dalekometni pucački rekord

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

17.12.2023 13:54
Kigan Marej, košarkaš Sakramento Kingsa Guliver/AP Photo/Jeff Chiu
Kigan Marej, košarkaš Sakramento Kingsa

Utakmica Sakramento Kings Juta Džez neće ostati upamćena po pobedi domaćina već po neponovljivoj trojkaškoj partiji Kigana Mareja iz slavljeničkog tima, jer je 11 puta zaredom pogodio za tri poena. 

Nikada pre u istoriji NBA se nije dogodilo da jedan igrač na zvaničnoj utakmici postigne 11 trojki u seriji, a sada je to pošlo za rukom Sakramentovom beku. Do kraja meča promašio je samo tri šuta sa linije 6,75 (12/15), a razlog više za njegovu sreću predstavlja činjenica da je ubacio čak 47 poena za 36 minuta na parketu. 

Samo 12 košarkaša u analima najjače košarkaške lige na svetu dalo je (ukupno) makar 12 trojki na jednoj utakmici, a junak ove priče sve je garnirao sa osam skokova, dve asistencije i dbe ukrade lopte, bez da je sam dozvolio da mu je rivali uzmu. 

Marej je bio i blizu apsolutnog rekorda po broju postignutih trojki na jednoj NBA utakmici, koji drži Klej Tompson, jedan od najboljih šutera u istoriji košarke (14). Najbliže su mu, sa po 13 trojki na jednom duelu, prišli Stefen Kari, Zek Lavin i Demijan Lilard.

Takođe, Kigen je istom prilikom postao i najmlađi igrač koji je u NBA ubacio makar 12 trojki. Učinio je to sa 23 godine i 119 dana. Na večnoj listi je na taj način pretekao legendarnog Kobija Brajanta, koji je 2004. godine, kada je pogodio 12 puta van liniuje 6,75 metara, imao 24 godine i 137 dana.

U tekućoj sezoni Marej u proseku beleži 15,5 poena po utakmici, uz procenat šuta za tri ispod 36%.