NBA

Amerikanci prognoziraju Topiću drugo mesto na NBA draftu: Porede ga sa Gildžes-Aleksandrom

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.11.2023 12:23
Srpski košarkaš Nikola Topić FIBA
Srpski košarkaš Nikola Topić

Sjajne partije Nikole Topića u dresu Mege, retko kome su promakle u Evropi, a posle najnovijih pisanja američkih medija, njegovo ime počelo je sve više da odzvanja i "preko bare". 

Naime, poznati američki novinar Džonatan Vaserman napravio je predikciju narednog NBA drafta za renomirani portal "Bleacher report", gde je uključio najtalentovanijeg srpskog košarkaša. 

I ranije je ESPN visoko rangirao Topića, stavivši ga u Top mladih talenata sveta, da bi Vaserman nedavno otišao korak dalje i prognozirao čak drugu poziciju igrača Mege na predstojećem draftu. Naravno, još uvek se ne zna tačno ko će se birati sa koje pozicije, pošto se to odlučujuće slučajnim izborom pred kraj sezone. 

Ipak, Vaserman smatra da Nikolu očekuje visoka pozicija na draftu, gde će ga izabrati Vašington Vizardsi, koji je pre tri sezone potpisao Danija Avdiju, izraelskog košarkaša srpskih korena.

"Pojava Nikole Topića bila je jedna od najvećih priča u ovom draftu, i neophodna za projektovanu klasu koja traži dostojnije prvih pet izbora. 18-godišnji plej u proseku beleži 19,2 poena i 6,6 asistencija u ABA ligi i Superkupu, konstantno pravi probleme odbrani zbog manipulacije driblingom, pametnih dodavanja, završavanja veštine i povlačenja lopte. Podseća na Šej Gildžes-Aleksandra kako stvara koristeći driblinge, promenu brzine, čvrste driblinge i ima ekslpozivnost i brzinu. Topićeva plejmejkerska strana je podjednako atraktivna, s obzirom na to koliko dobro koristi svoje telo, vidi parket i čita odbranu u pik-en-rol situacijama. NBA timovi će na kraju početi da gledaju dalje od njegovog okvira i atletskih/odbrambenih ograničenja ako Topić nastavi da stvara prednosti, završava oko koša i pruža vatrenu moć za šuteve, čak i ako njegova preciznost šuta varira. Ima previše toga na šta se može raditi sa njegovom pozicijom, proizvodnjom i godinama", stoji u izveštaju poznatog novinara.