NBA

NBA - ISTOK: Da li neko može da zapreti Milvokiju i Bostonu?

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

24.10.2023 15:39
NBA - ISTOK: Da li neko može da zapreti Milvokiju i Bostonu? Tanjug/AP Photo/Sarah Phipps/Mary Schwalm/Chris Young/Michael Wyke

Nova NBA sezona počinje u noći između utorka i srede, a otvoriće je prošlgodišnji šampioni, Denver Nagetsi i Los Anđeles Lejkersi (01.30, TV Arena 1 Premium). Biće to repriza prošlogodišnjeg finala konferencije, a odmah nakon tog meča, u San Francisku svoj susret odigraće Golden Stejt Voriorsi i Finiks Sansi (04.00, TV  Arena 1 Premium).

Nema sumnje da nas očekuje i više nego zanimljiva sezona, a redakcija portala TV Arena sport za vas je napravila pregled timova iz Istočne konferencije pred sezonu 2023/24.

1. Atlanta Hoks

Prošlogodišnji učinak: 41-41
Otišli: Džon Kolins (Juta), Eron Holidej (Hjuston), Vit Krejči, Tajris Martin, Donavan Vilijams (Golden Stejt)
Došli: Kobi Bafkin (ruki), Muhamed Gej (ruki), Vesli Metjuz (Milvoki Baks), Peti Mils (Bruklin), Majls Noris (ruki)

Prošle godine Atlanta je napravila veliki trejd u kome je dobila Dižontea Mareja, sjajnog defanzivca i plejmejkera, ali se u sezoni za nama on nije najbolje snašao sa Tre Jangom u petorci, budući da obojica vole da imaju loptu u rukama.

To je uticalo i na ostale saigrače čija je produkcija znatno opala, a čini se da nema potrebe za tim. Deandre Hanter, Bogdan Bogdanović i Sadik Bej su i više nego kvalitetni košarkaši, te uspeh Hoksa zavisi čini se, od želje Janga i Mareja za timskom igrom.

Marej je dobio i produžetak ugovora, ali mnogo važnije je što je novi trener na klupi. Iskusni Kvin Snajder predvodiće Atlantu, a jedan od glavnih pomoćnika biće mu srpski stručnjak, Igor Kokoškov.

 

 

2. Boston Seltiks

Prošlogodišnji učinak: 57-25
Otišli: Malkolm Brogdon (Portland), Džastin Šampenji (Majami), Danilo Galinari (Vašington), Blejk Grifin, Mfiondu Kabengele, Majk Muskala (Vašington), Markus Smart (Memfis), Grent Vilijams (Dalas), Robert Vilijams (Portalnd)
Došli: Dalano Benton (Toronto), Oše Briset (Indijana), Džru Holidej (Milvoki), Svjatoslav Mihajluk (Šarlot), Kristaps Porzingis (Vašington), Nimas Keta (Sakramento), Džej Skrab (Orlando), Lamar Stivens (Klivlend), Džordan Velš (ruki)

Boston je napravio radikalne promene ovog leta. Ekipu je napustio pravi vojnik, igrač koji je proveo skoro deceniju u klubu, Markus Smart, a u tim je stigao Kristaps Porzingis, visoki Letonac koji je možda baš ono što je falilo Seltiksima da napadnu prsten.

Uz njega, Boston je fenomenalno iskoristio situaciju u Portalndu i uspeo da angažuje Džrua Holideja, verovatno i najboljeg defanzivca na perimetru. Kada pogledamo prvu petorku Holidej-Braun-Tejtum-Porzingis-Horford čini se da tim praktično nema nijednu slabu tačku, ali treba da se vidi i koliko klupa može da doprinese, jer se u godinama za nama pokazalo da titulu osvaja ekipa koja ima dubok i kvalitetan roster.

3. Bruklin Nets

Prošlogodišnji učinak: 45-37
Otišli: Set Kari (Dalas), Dejvid Djuk (Filadefija), Rejkuan Grej, Džo Heris (Detroit), Peti Mils (Atlanta), Dru Smit (Majami), Edmond Samner (Šarlot), Juta Vatanabe (Finiks)
Došli: Armoni Bruks, Noa Klauni (ruki), Heri Džajls, Denis Smit (Šarlot), Loni Voker (LA Lejkers), Trendon Votford (Portalnd), Darik Vajthed (ruki), Džejlen Vilson (ruki)

Bruklin je jedna mlada i talentovana ekipa. Neki veći rezultat poput titule se čini kao naučna fantastika, ali ukoliko bi Netsi izborili plasman u plej-of i eventualno se plasirali u drugu rundu istoka, sezona će biti i više nego plodonosna.

Plejadu "tinejdžera" predvodiće Mikal Bridžis, a dosta se očekuje i od Nikolasa Klakstona, Kemerona Džonsona i Kema Tomasa, dok je prava nepoznanica Ben Simons, kome je sampouzdanje na minimumu, a ukoliko ga nekako stekne, Bruklin može da bude veoma interesantna ekipa.

4. Šarlot Hornets

Prošlogodišnji učinak: 27-55
Otišli: Kai Džouns, Svjatoslav Mihajluk (Boston), Keli Ubre (Filadelfija), Kobi Simons, Denis Smit (Bruklin), Ksejvijer Snid
Došli: Amari Bejli (ruki) Brendon Miler (ruki), Liki Blek (ruki), Ar Džej Hanter, Frenk Ntilkina (Dalas), Edmond Samner (Bruklin)

Šarlot - ekipa od koje se ne očekuje ništa. Roster je objektivno slab za bilo kakav veći uspeh od plej-ina, te će akcenat biti na razigravanju rukija i ostalih mladih igrača.

Kolo će voditi Lamelo Bol i Teri Rozir, a očekuje da dosta tokom sezone napreduju drugi pik na draftu Brendon Miler i talentovani centar Mark Vilijams.

5. Čikago Buls

Prošlogodišnji učinak: 40-42
Otišli: Patrik Beverli (Filadelfija), Dževonte Grin, Karlik Džouns, Derik Džouns (Dalas), Marko Simonović (Crvena zvezda)
Došli: Onuralp Bitim (Bursa), Dževon Karter (Milvoki), Tori Kreg (Finiks), Džulijan Filips (ruki), Adama Sanogo (ruki), Teri Tejlor

Ekipa Bulsa ulazi u treću sezonu sa velikom trojkom Lavin-Derozan-Vučević, ali i u treću uzastopnu godinu kako prvi plejmejker tima, Lonzo Bol, ima ogromnih problema sa povredom kolena.

Da je Bol tu, Čikago bi bio siguran učesnik doigravanja, ali bez njega, stručnjaci u SAD Bulsima predviđaju 11. mesto na Istoku.

6. Klivlend Kavalirs

Prošlogodišnji učinak: 51-31
Otišli: Mamadi Diakite, Deni Grin (Filadelfija), Robin Lopez (Milvoki), Raul Neto (Fenerbahče), Čedi Osman (San Antonio), Lamar Stivens (Boston), Dilan Vindler (Njujork)
Došli: Emoni Bejts (ruki), Šarif Kuper, Taj Džerome (Golden Stejt), Demijan Džouns (Juta), Džordž Niang (Filadelfija), Kreg Porter (ruki), Zair Smit, Maks Štrus (Majami), Tristan Tompson (LA Lejkers)

Mlad tim Klivlenda je pokazao prošle sezone koliko može, Kavalirsi su se prvi put od odlaska Lebrona Džejmsa plasirali u plej-of u kome su poraženi od Njujork Niksa.

Ekipu predvodi sjajni skorer, Donovan Mičel, dok je oko njega napravljen odličan tim. Darijus Garland kao plej komanduje napadom tima iz Ohaja, dok Evan Mobli i Džeret Alen drže odbranu pod kontrolom.

 

 

7. Detroit Pistons

Prošlogodišnji učinak: 17-65
Otišli: Badi Bohajm, Hamadu Dijalo, Ar Džej Hempton (Majami), Kori Džozef (Golden Stejt), Rodni Megruder (Golden Stejt), Odžin Omoruji (Vašington)
Došli: Malkolm Kazalon (Mega), Džo Heris (Bruklin), Monte Moris (Vašington), Markus Saser (ruki), Usar Tompson (ruki), Stenli Umude

Detroit je jedna od ekipa od kojih ne postoje očekivanja što se tiče rezultata. Ipak, valjalo bi da prvi pik iz 2021. godine Kejd Kaningem konačno odigra celu sezonu, dok će se pažljivo praditi razvoj Džejdena Ajvija, Ajzee Stjuarta i Džejlena Durena.

8. Indijana Pejsers

Prošlogodišnji učinak: 35-47
Otišli: Oše Briset (Boston), Kris Duarte (Sakramento), Džordž Hil, Džejms Džonson, Gejb Jork
Došli: Brus Braun (Denver), Ben Šepard (ruki), Obi Topin (Njujork), Oskar Čibve (ruki), Džeris Volker (ruki), Ajzea Vong (ruki)

Indijana je tokom leta "ukrala" Brusa Brauna Denveru i sa njim planira da napadne doigravanje.

Tajris Helibarton će nastaviti sa sjajnim partijama od prošle sezone, očekuje se napredak Benedikta Maturina, u ekipu je stigao i otpisani u Njujorku, Obi Topin, dok će reket Pejsersa u svojoj osmoj sezoni čuvati Majls Tarner.

9. Majami Hit

Prošlogodišnji učinak: 44-38
Otišli: Judonis Hazlem (penzija), Viktor Oladipo (Hjuston), Maks Štrus (Klivlend), Gejb Vinsent (LA Lejkers), Omer Jurtseven (Juta), Kodi Zeler (Nju Orleans)
Došli: Tomas Brajant (Denver), Ar Džej Hempton (Detroit), Haima Hakez (ruki), Džoš Ričardson (Nju Orleans), Dru Smit (Bruklin), Kol Svajder (LA Lejkers)

Prošlogodišnji finalista je svakako jedan od najvećih gubitnika ovog leta. Dejmijan Lilard je hteo u Majami i to glasno rekao, ali Hit ništa nije uradio povodom toga, nudili su Portlandu igrače "ispod cene" koju treba platiti za Dejma, a Trejlblejzersi su samo sačekali bolju ponudu i superstara poslali u Milvoki.

Ipak, u timu je ostao neverovatni Džimi Batler, kao i Bem Adebajo, Kajl Lauri i Tajler Hiro, dok se očekuje da više prostora dobije i srpski reprezentativac, Nikola Jović.

 

 

10. Milvoki Baks

Prošlogodišnji učinak: 58-24
Otišli: Grejson Alen (Finiks), Džru Holidej (Boston), Dževon Karter (Čikago), Goran Dragić, Džo Ingls (Orlando), Mejers Lenard, Vesli Metjuz (Atalanta)
Došli: Dejmijan Lilard (Portland), Malik Bizli (LA Lejkers), Andre Džekson (ruki), Kris Livingston (ruki), Robin Lopez (Klivlend), Kemeron Pejn (Finiks), Tajtaj Vašington (Hjuston), Markus Bolden

Što se tiče Milvokija, cilj je jasan - titula. Sigurno je da će odlazak Džrua Holideja oslabiti odbranu, ali dolazak Dejmijana Lilarda i njegovo uparivanje sa Janisom Adetokumbom deluje zaista strašno za ostatak Istoka.

Tu su naravno i dalje Kris Midlton i Bruk Lopez, koji će uz Dejma i Janisa činiti udarne igle Baksa, a sa klupe se očekuje da svoj doprinos daju Pet Konaton, Malik Bizli i Bobi Portis.

 

 

11. Njujork Niks

Prošlogodišnji učinak: 47-35
Otišli: Trevor Kils, Ajzea Robi, Derik Rouz (Memfis), Obi Topin (Indijana)
Došli: Rajan Arčidijakano, Čarli Braun, Donte Divićenzo (Golden Stejt), Džejkob Topin (ruki), Dilan Vindler (Klivlend)

Niksi su konačno napravili iskorak prošle godine i uspeli da dođu do druge runde, ali je od njih bolji bio Majami. Njujork je ponovo postao jedan od glavnih košarkaških gradova u NBA ligi i nema sumnje da to želi i da ostane.

Ugovor je produžio Džoš Hart, a pristigao je i Donte Divićenzo, a njih dvojica će zajedno sa Mičelom Robertsonom, Džulijusom Rendlom i Džejlenom Bransonom činiti prvu petorku Niksa. Sa klupe će i ove godine dominirati Emanuel Kvikli, a videćemo i kakvu će ulogu imati Evan Furnije.

12. Orlando Medžik

Prošlogodišnji učinak: 34-48
Otišli: Bol Bol (Finiks), Majkl Karter-Vilijams, Džej Skrab (Boston)
Došli: Entoni Blek (ruki), Džet Hauard (ruki), Džo Ingls (Milvoki), Trevelin Kvin

Orlando je još jedna mlađa ekipa, ali za razliku od ostalih, dovoljno je kvaliteta prisutno da se tim sa Floride zapravo i takmiči.

Mnogo se očekuje od Paola Bankera koji je prošle sezone poneo priznanje za rukija godine, a veliki skok mogli bi da naprave i Franc Vagner, Markel Fulc i Vendel Karter.

13. Filadelfija Seventisiksters

Prošlogodišnji učinak: 54-28
Otišli: Dvejn Dedmon, Luis King, Mek Meklang, Džejlen Mekdenijels (Toronto), Šejk Milton (Minesota), Džordž Niang (Klivlend)
Došli: Mo Bamba (LA Lejkers), Patrik Beverli (Čikago), Deni Grin (Klivlend), Keli Ubre (Šarlot), Filip Petrušev (Crvena zvezda), Džavonte Smart, Terkevijon Smit (ruki), Azulas Tubelis (ruki)

Haos koji je za sada kontrolisan. To je možda i jedini način da se opiše situacija u Filadelfiji. Ekipa nije dovoljno jaka da se takmiči sa Bostonom i Milvokijem, a jasno je kao dan da su zvezde tima nezadovoljne.

Prošlogodišnji MVP lige Džoel Embid želi da se nadmeće i očito nije zadovoljan radom Derila Morija koji nije uspeo da napravi konkurentan tim.

Takođe, ni Džejms Harden nije baš u dobrim odnosima sa Morijem. Nakon njihove saradnje u Hjustonu i sada u Fili, ljubav je pukla, Harden je Morija u Kini nazvao lažovom i lošom osobom i rekao je da ne želi da igra za organizaciju u kojoj on radi, ali Mori ga nije trejdovao do sada.

Harden se nije pojavio na "media day-u", ali se timu priključio na pripremama i izgleda da će igrati za Siksterse, barem na početku sezone.

Filadelfija će biti zanimljiva za praćenje i zbog činjenice da će za Siksterse nastupati i Filip Petrušev, prošlogodišnji as Crvene zvezde i osvajač srebrne medalje sa Srbijom na Svetskom prvenstvu.

 

 

14. Toronto Reptors

Prošlogodišnji učinak: 41-41
Otišli: Dalano Benton (Boston), Vil Barton, Džef Dovtin, Fred Vanvlit (Hjuston), Džo Viskamp
Došli: Grejdi Dik (ruki), Džavon Friman-Liberti (ruki), Džejlen Mekdanijels (Filadelfija), Omari Mur (ruki), Markis Novel (ruki), Denis Šruder (LA Lejkers), Geret Templ (Nju Orleans)

Toronto definitvno ulazi u novu eru. Otišao je Nik Nurs koji je Reptorsima doneo jedinu titulu u istoriji franšize 2019. godine, a na klupu je seo srpski stručnjak, Darko Rajaković.

Ekipu je pojačao i svetski šampion sa Nemačkom, Denis Šruder, a u timu su još i Paskal Siakam i Skoti Barns od kojih se očekuje da nose tim do plej-ofa.

15. Vašington Vizards

Prošlogodišnji učinak: 35-47
Otišli: Bredli Bil (Finiks), Džordan Gudvin (Finiks), Džej Haf (Denver), Kventon Džekson, Monte Moris (Detroit), Kendrik Nan, Kristaps Porzingis (Boston), Ajzea Tod
Došli: Džordan Pul (Golden Stejt), Tajus Džouns (Memfis), Bilal Kulibali (ruki), Patrik Boldvin (Golden stejt), Džered Batler (Oklahoma), Danilo Galinari (Boston), Majk Muskala (Boston), Odžin Omoruji (Detroit), Rajan Rolins (Golden Stejt), Lendri Šemet (Finiks)

U Vašingtonu je sve jasno. Na programu je šou Džordana Pula koji će biti alfa i omega tima uz Kajla Kuzmu i Denija Avdiju.

Vizardsi ipak neće igrati za pobede, koliko za razvoj igrača poput Bilala Kulibalija koji je u glavni grad Amerike stigao kao sedmi pik.