Evroliga

Realan scenario ili ne: Baskonija može da ostane bez licence u Evroligi?

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

07.05.2024 15:01
Duško Ivanović i Markus Hauard Profimedia
Duško Ivanović i Markus Hauard

Baskonija je izuzetno loše započela sezonu 2023/24 i u Evroligi i u ACB ligi. Iako je delovalo da će moći da se izvuku pod vođstvom Duška Ivanovića i zaigraju u plej-ofu oba takmiečnja, gotovo sigurno će propustiti doigravanje nacionalnog prvenstva, a to bi moglo da ih košta i licence u Evroligi.

Jedno od pravila Evrolige da je moć elitnom košarkaškom takmičenju da oduzme klubu licencu u slučaju lošeg plasmana u nacionalnom prvenstvu. Šta se podrazumeva pod lošim plasmanom? Donja polovina tabele. Nije to naravno jedini kriterijum, ali samo od njega preti opasnost Baskoniji.

 

 

Ekipa Duška Ivanovića se trenutno nalazi na devetom mestu u španskoj ligi. Kako takmičenje ima 18 klubova, u slučaju da završe na pomenutoj pozicji im ne preti opasnosto, dok bi finiš na 10. mestu već napravio probleme.

Jedini način da Baskonija završi na 10. poziciji jeste da izgubi obe od preostale dve utakmice, a da Huventud dobije dva meča. Klubu iz Vitorije su ostali dueli sa Mursijom i Real Madridom, te bi jedan trijumf stavio tačku na eventualne probleme sa Evroligom.