Evroliga

Košarkaši Partizana na današnji dan pre 32 godine postali prvaci Evrope

komentari (0)

Izvor: Tanjug

16.04.2024 11:00
Košarkaši Partizana koji su postali prvaci Evrope MN Press
Košarkaši Partizana koji su postali prvaci Evrope

Na današnji dan pre 32 godine košarkaši Partizana postali su prvaci Evrope, pošto su u finalu Fajnal fora u Istanbulu pobedili španski Huventud rezultatom 71:70 legendarnom trojkom Aleksandra Đorđevića.

Sadašnji trener Partizana, Željko Obradović imao je samo 31 godinu u trenutku osvajanja prve titule prvaka Evrope, kasnije ih je osvojio još osam, pet sa grčkim Panatinaikosom, a po jednu sa turskim Fenerbahčeom i španskim klubovima Realom i Huventudom, klubom koji je pobedio u legendarnom istanbulskom finalu. 

Obradoviću je to bila prva sezona kao treneru, godinu pre je bio igrač crno-belih. Partizan je na Fajnal foru u Istanbulu imao ubedljivo najmlađi tim te sezone koji su predvodili Đorđević i Predrag Danilović, a prosek godina bio je tek 21,7.

 

 

U timu su bili i Nikola Lončar, Igor Mihajlovski, Zoran Stevanović, Igor Perović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mlađan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

Pre Huventuda, Partizan je u polufinalu Fajnal fora savladao italijanski Filips rezultatom 82:75. Klub iz Milana je pre Fajnal fora važio za glavnog favorita za osvajanje pehara.

Partizan je zbog rata na prostoru bivše Jugoslavije grupnu fazu te sezone igrao u španskom gradiću Fuenlabradi, a jedini meč na domaćem terenu u sezoni odigrao je protiv Knora (sad Virtusa) iz Bolonje, u četvrtfinalnoj seriji.