Evroliga

Željko Obradović ispisao istoriju: Prvi trener u Evroligi sa 350 pobeda u karijeri

komentari (0)

Izvor: Tanjug

05.04.2024 12:45
Željko Obradović iznova ispisuje istoriju Evrolige i košarke MN Press
Željko Obradović iznova ispisuje istoriju Evrolige i košarke

Trener košarkaša Partizana Željko Obradović prvi je stručnjak u Evroligi koji je došao do 350. pobede u karijeri i to na 526 susreta. 

Sinoćna pobeda Partizana protiv Albe u Berlinu rezultatom 94:83, u meču 33. kola Evrolige bila je Željkova jubilarna 350, ali za njega je važnije da kolo pre kraja crno-beli ostaju u trci za plasman u plej-in. On će uglavnom zavisiti od rezultata  Anadolu Efesa, koji bi morao da izgubi jednu od dve poslednje utakmice, uz obavezu da crno-beli u poslednjem kolu savladaju Valensiju u "Štaerk Areni". Crno-beli imaju bolji međusobni skor i od Efesa i od Baskonije koju bi mogli da stignu ako tim Duška Ivanovića izgubi poslednja dva duela.

Iza Obradovića su ostali italijanski trener Etore Mesina sa 313 pobeda, španski trener Pablo Laso sa 249 pobeda, Španac Ćavi Paskval sa 241 pobedom, Grk Dimitris Itudis sa 218 pobeda, crnogorski stručnjak Duško Ivanović sa 217 pobeda, turski trener Ergin Ataman sa 216 pobeda, Grk Jorgos Barcokas sa 198 pobeda, litvanski stručnjak Šarunas Jasikevičijus sa 162 pobede i Izraelac Dejvid Blat sa 152 pobede.

 

 

Obradović je tokom karijere vodio Partizan, Huventud, Real, Beneton, Panatinaikos i Fenerbahče. Osvojjio je 64 trofeja i priznanja u karijeri čak devet Evroliga, tri puta je bio trener godine Evrolige, dva puta ga je FIBA proglašavala najboljim trenerom Evrope...