Evroliga

Baskonija napravila veliki preokret i srušila Zvezdu u "Štark areni"

komentari (0)

Autor: Kosta Simetić

18.01.2024 20:56
Jago dos Santos i Met Kostelo u duelu MN Press
Jago dos Santos i Met Kostelo u duelu

Još jedna neverovatna utakmica u "Štark areni", ali i još jedan tesan poraz Crvene zvezde, ovoga puta od Baskonije, u okviru 22. kola Evrolige - 90:91 (30:20, 22:23, 10:26, 28:22).

Imala je Zvezda svoje šanse, mogla je da upiše veoma važan trijumf, ali kada je bilo najvažnije, koncentracija je pala, skok izostao i Baskonija je to bez problema iskoristila...

Pre samog početka utakmice, velikim aplauzima dočekan je bivši strateg crveno-belih Duško Ivanović, dok je pred sudijskog podbacivanje upriličen minut ćutanja u čast nedavno preminulog Dejana Milojevića.

Što se duela tiče, prva deonica počela je trojkom Jaga dos Santosa i zakucavanjima Džoela Bolomboja, a da će crveno-beli imati dobro šutersko veče najavio je i redak pogodak za tri poena Luke Mitrovića. Sa druge strane spreman odgvor imao je Markus Hauard, koji je ipak brzo zaradio drugu ličnu grešku i morao je da napusti igru.

 

 

To je Crvena zvezda sjajno iskoristila, u timu Janisa Sferpulosa svi su se razigrali, a prve minute i ubrzo poene upisao je novajlija, Džavonte Smart, koji je svom novom timu doneo +10.

Drugih deset minuta bolje je započela ekipa Baskonije, koja je pronašla svoju igru i brzo i prepolovila razliku na dva minuta do kraja prvog poluvremena. Crveno-beli su uspeli da se konsoliduju i poenima Rokasa Giedraitisa i sjajnog Bolomboja ponovo su došli do osetnije prednosti (52:43).

 

 

Primorani odmor je očigledno prijao pomenutom Hauardu, Nakon dve trojke u prvoj četvrtini, u trećoj je postigao čak četiri, i Baskonija je na njegovim krilima uspela u potpunosti da preuzme kontrolu nad ovom utakmicom. Zvezda nije izgledala dobro pre svega u napadu, koji su bili nevešto organizovani i stoga su laki poeni izostali.

Odlučujuću dekadu Hauard je otvorio novom trojkom, i to posle tri ofanzivna skoka u jednom napadu Baskonije... 

Tajm-autom je reagovao Sferopulos, posle kog su crvenu-beli stali u zoni, na koju su gosti prvobitno imali odgovor u vidu pogotka Vanje Marinkovića iza linije 6,75, ali su posle odigrali nekoliko konfuznih napada koji su Duška Ivanovića primorali da zatraži minut odmora.

Zvezda je vratila odbranu čovek na čoveka, ali je onda neočekivano zakazao defanzivni skok, koji je jedno od najjačih oružja ekipe sa Malog Kalemegdana. Crveno-beli su i to uspeli da prevaziđu, i poenima Luke Mitrovića smanje zaostatak na četiri poena, a onda je posle perfetkne odbrane usledila trojka Giedraitisa za potpuni delirijum u hali i svega -1 na dva minuta do kraja.

Odgovornost u Baskoniji preuzeo je večeras fenomenalni Hauard, koji je nanizao četiri poena i tako crveno-bele doveo na zaostatak od dva poseda.

Taj minus sam je obrisao Jago, prvo sa linije penala, a onda i laganim polaganjem posle još jedne sjajne odbrane. Na satu je ostalo još 14 sekundi i Baskonija je vodila 88:87.

Sa linije penala je polovičan bio Kodi Miler-Mekentajer, ali je Čima Moneke uhvatio ofanzivan skok, i dodao do Vanje Marinkovića koji je bio nepogešiv sa bacanja, a Jago je na kraju uspeo samo da ublaži poraz - 90:91.

 

 

Najefikasniji u sastavu domaćina bio je Jago sa 26 poena, 13 je dodao Giedraitis, a 11 Smart.

Na drugoj strani istakao se Hauard sa čak 32 poena, dok je Marinković susret okončao sa 18.

Posle ovog poraza, Zvezda je na skoru 9-13, dok je Baskonija na učinku od 12 pobeda i 11 poraza.

Crvena zvezda - Baskonija 90:91 (30:20, 22:23, 10:26, 28:22).

Dvorana: "Štark arena"
Sudije: Matej Boltauzer, Milan Nedović, Husejin Čelik

Crvena zvezda: Smart 11, Lazarević, Hanga 10, Davidovac 9, Mitrović 6, Lazić 6, Tobi, Bolomboj 9, Ilić, Giedraitis 13, Gilespi, Jago 26

Baskonija: Hauard 32, Raiste, Kuereta, Sedekerskis, Marinković 18, Miler-Mekentajer 3, Diez 3, Rogavopolos 8, Diop, Kocar 4, Kostelo 10, Moneke 13

 

Evroliga, 22. kolo

četvrtak

Efes - Barselona 98:74
Crvena zvezda - Baskonija 90:91
Alba - Bajern u toku
Olimpijakos - Makabi TA u toku
Virtus - Asvel u toku

petak

Žalgiris - Fenerbahče 19.00
Monako - Real 20.00
Panatinaikos - Partizan 20.15
Valensija - Olimpija 20.30 

 

Standings provided by Sofascore