Evroliga

Nikola Topić: Ako trener traži da umrem na terenu, umreću!

komentari (0)

Autor: Aleksa Janković

28.12.2023 16:39
Košarkaš Crvene zvezde, Nikola Topić MN Press
Košarkaš Crvene zvezde, Nikola Topić

Nakon što je briljirao u prvom delu sezone u dresu Mege u ABA ligi, Nikola Topić se vratio u Crvenu zvezdu. Ostatak sezone će provesti u timu u kom je odrastao, što mu je želja još od malena.

"Moj san je bio da zaigram za Crvenu zvezdu. Odrastao sam kao navijač tog kluba. Mnogo mi znači što ću igrati pred 20.000 Zvezdinih navijača. Nisam mogao da odbijem priliku da igram u Evroligi." započeo je mladi plejmejker.

"Rizik je ogroman, ali sam spreman. Verujem u sebe 100 posto. Moj otaci, agent Miško Ražnatović i ja smo svesni da ovo može da utčie na moju poziciju na draftu ako ne budem igrao dobro, ali sam spreman da se takmičim i borim."

Topić će zameniti Šabaza Nejpira koji se nedavno vratio u Armani iz Milana. Društvo na poziciji organizatora igre će mu praviti Jago Dos Santos ali i jedan od najboljih evropskih plejmejkera, Miloš Teodosić.

 

 

Srpski reprezentativac je izjavio kako nije razgovarao sa trenerom Janisom Sferopulosom, ali je spreman da uradi šta god grčki stručnjak zahteva od njega.

"Nismo razgovarali o ulozi koju ću ja imati. Šta god da kaže, uradiću. Ako kaže da umrem na terenu, umreću. Šta god trener bude tražio od mene, daću sve od sebe da ispunim."

Statistika je nešto što skauti poprilično prate kada je u pitanju draft. Topić je ove sezone u ABA ligi imao prosek 18.6 poena i 6.9 asistencija, a klub je sa njim stigao do skora 6-7 nakon 13 utakmica. ESPN je te brojke uporedio sa onim koje je Luka Dončić beležio, ali u Evroligi. Novi igrač crveno-belih je istakao kako je Dončić jedan od igrača na koje se ugleda.

"Luka Dončić je sjajan igrač. Rekao je kako je teže postizati poene u Evroligi nego u NBA ligi. Ne znam da li bih se složio sa njim, ali imaću priliku da se uverim u narednih šest meseci. On je sigurno jedan od igrače na koje se ugledam. Sviđa mi se način na koji vodi tim, ali svako je drugačiji. Ne mogu da dostignem njegov nivo. Naravno, drago mije kada ljudi pričaju o sličnostima sa njim jer se radi o jednom od najboljih igrača na svetu" istakao je Topić.

MN Press

Nikola Topić u dresu Mege

 

Iako će igrati na višem nivou u odnosu na prvi deo sezone, najbolji mladi košarkaš Evrope je dao svoj pogled na košarku.

"Košarka je igra odluka. Psihološka igra gde koristite razne uglove. Igrač koji donosi brže odluke je onaj koji pobeđuje. Evroliga je takođe psihološka igra." 

U slučaju da Topićeva epizoda u Crvenoj zvezdi bude uspešna, nije isključeno da bi mogao da se nađe i u konkurenciji za prvog pika na NBA draftu koji će se održati u junu 2024. godine. Ipak, njemu to trenutno nije u fokusu.

"Ne razmišljam o tome uopšte. To je udaljeno pet ili šest meseci. Trenutno mi je u fokusu samo naredna utakmica. Razmišljam samo o Panatinaikosu trenutno." zaključio je Topić za ESPN.