Evroliga

Udruženje trenera Evrolige: Vređanje Atamana ili bilo koga drugog – neprihvatljivo

komentari (0)

Izvor: Tanjug

10.03.2023 13:11
Udruženje trenera Evrolige: Vređanje Atamana ili bilo koga drugog – neprihvatljivo MN Press

Utakmica između Crvene zvezde i Anadolu Efesa, u kojoj je srpski i regionalni šampion zabeležio ubedljivu pobedu u 27. kolu Evrolige (94:75) podigla je prašinu u evropskoj košarkaškoj javnosti.

Nažalost u prvom planu nije bila sjajna igra crveno-belih, već uvrede koje su tokom većeg dela meča stizale sa tribina na račun trenera dvostrukog uzastopnog prvaka Evrope Ergina Atamana. Turski stručnjak je odmah posle utakmice kritikovao atmosferu, a dan kasnije stiglo je i saopštenje sa Malog Kalemegdana, u kojem se ističe da je publika bila isprovocirana od strane trenera Efesa i da sukob dve strane nije novijeg datuma, već datira još od 2014. godine i ubistva navijača Crvene zvezde Marka Ivkovića u Istanbulu.

U petak se, istim povodom, oglasilo i Udruženje trenera Evrolige, na čijem čelu je Dimitris Itudis. 

"Bord trenera Evrolige razume da navijači širom kontinenta čine naš sport jedinstvenim, međutim, svi akteri košarke, uključujući i navijače, takođe moraju da shvate da je u današnje vreme poštovanje prema svima koji su uključeni u ovu igru više nego ključno", navodi se u saopštenju. 

"Uvredljive psovke bilo koje vrste ne spadaju u sport i ono što se desilo u Beogradu našem članu Erginu Atamanu, kao i ostalim našim članovima u drugim arenama, po bilo kom standardu bi trebalo da bude neprihvatljivo, dodaje se u saopštenju. Nije prihvatljivo ni čuti psovke na račun sudija u Kaunasu ili rukovodstva Evrolige u više dvorana", naglašavaju iz Udruženja trenera. 

U saopštenju se na kraju dodaje:

"Ovo je čvrst stav koji odražava mišljenje svih naših članova i odnosi se na sve koji su deo igre, uključujući igrače, sudije, pa i samu ligu. Potpuno smo svesni mentaliteta i sportske kulture koji su decenijama smatrali takvo ponašanje navijača prihvatljivim i snažno osećamo da je vreme za promene", poručuju iz Udruženja trenera Evrolige.