ABA liga

Nemanja Bjelica preuzima direktorsku fotelju Bahčešehira: Turski klub puno očekuje od "profesora"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

21.04.2024 12:53
Nemanja Bjelica, sveže penzionisani košarkaš, dobio novu vrstu posla MN Press
Nemanja Bjelica, sveže penzionisani košarkaš, dobio novu vrstu posla

Pre samo mesec dana Nemanja Bjelica je objavio kraj vrhunske sportske karijere, da bi već danas košarkaškim svetom odjeknula vest da će počev od sezone 2024/25. obavljati posao sportskog direktora u Bahčešehiru

Turski klub uveren je da će novopečeni igrački penzioner obavljati sjajno posao u tandemu sa crnogorskim trenerom na klupi pomenutog tima, Dejanom Radonjićem, te da će na novom poslu pokazati zbog čega je svojevremeno poneo nadimak profesor, kao slovnu asocijaciju na njegovu moć percepcije igre, rivala, kretanja saigrača...  

"S ponosom objavljujemo da se MVP Evrolige 2015. godine i NBA šampion iz 2021. godine Nemanja Bjelica pridružuje našem klubu kao sportski direktor u sezoni 2024/2025", navodi se u saopštenju kluba.

 

 

Budući poslodavac Bjelice, Begum Judžel, veruje da je uprava povukla odličan potez, od dugoročne koristi. 

"Nemanja Bjelica je dokazao svoju vrednost nekoliko puta, svojim uspesima u evropskoj i američkoj košarci tokom igračke karijere. Tako značajno ime, koje je poznato u našoj zemlji i turskoj košarkaškoj javnosti, radiće samo u cilju uspeha našeg tima. Uzbuđeni smo zbog ove saradnje. Verujem da će Bjelica doneti svoju viziju u klub i da će dugo godina davati svoj doprinos, kako našem klubu, tako i košarci u celoj našoj zemlji. Takođe, verujem i da će ovakav naš potez podići vrednost brenda lige", rekao je prvi čovek kluba. 

Bjelica je karijeri započeo u Austriji 2007. godine. Branio je boje Trajskirhen Lajonsa, a onda ga je primiteo Svetislav Pešić, koji ga je doveo u Crvenu zvezdu. Posle dve sezone na Malom Kalemegdanu, Bjelica je prešao u Baskoniju, da bi ga 2013. Željko Obravodić pozvao u Fenerbahče.

 

 

Igrajući za sastav turskog velikana, Bjelica je 2015. osvojio nagradu za najkorisnijeg igrača Evrolige, a nakon toga usledio je put u NBA ligi. Od 2015. do 2018. branio je boje Minesote, u kojoj se ruku na srce i nije toliko dobro snašao. Bio je potcenjivan, nije imao toliko loptu u rukama i živeo je od šuta za tri poena.

Nakon Timbervulfsa, tri godine je igrao u Sakramentu, gde se svakako pronašao i izgradio svoje ime u NBA ligi. Imao je bezbroj sjajnih poteza, a svakako se izdvaja trojka koju je pogodio protiv Hjustona, i to uz zvuk sirene za pobedu Kingsa.

Neizbrisiv trag ostavio je i igrajući za reprezentaciju Srbije, redovno se odazivajući na pozive selektora, počev od onog prvog dobijenog od legendarnog Dušana Ivakovića.