Vesti iz fudbala

FIFA uvećava kompenzaciju klubovima za reprezentativce na dva naredna Svetska prvenstva

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

27.03.2023 21:41
FIFA uvećava kompenzaciju klubovima za reprezentativce na dva naredna Svetska prvenstva Tanjug/AP Photo/Michel Euler

FIFA oslušukuje šta evropski klubovi kažu kada su Mundijali u pitanju, pa je odlučila da na naredna dva Svetska prvenstva (2026. i 2030.) drastično uveća kompenzaciju za klubove koje daju reprezentativce na SP. Umesto sadašnjih 209 miliona dolara, na naredna dva Mundijala kompenzacija će iznositi 355 miliona dolara. Povećanje ima smisla i zbog toga što će broj selekcija na SP 2026. godine sa 32 selekcije biti uvećan na 48 selekcija.

Memorandum su u Budimpešti potpisali predsednik FIFA Đani Infantino i predsednik EKA Naser Al Helaisi na Kongresu Udruženja klubova Evrope (EKA). Na sastanku je dogovoreno da Mundijal za klubove od 2025. godine ima 32 kluba, čak 12 iz Evrope.

 

 

U novom međunarodnom kalendaru biće uspostavljen i SP za klubove kod žena, a vraća se i čuveni Interkontinentalni kup, duel osvajača Lige šampiona i pobednika interkontinentalnog plej-ofa.

"Ovo je značajan dan za budućnost fudbala i dugoročnu stabilnost. Veoma smo srećni što smo obnovili i ojačali naš sporazum sa EKA, važnom organizacijom koja predstavlja klubove iz cele Evrope", istakao je Infantino.