Vesti EURO 2024

Kvalifikacije za EURO 2024, Grupa H: Slovenci pobedili Kazahstan i stigli do EURO

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

20.11.2023 22:41
Kvalifikacije za EURO 2024, Grupa H: Slovenci pobedili Kazahstan i stigli do EURO Tanjug/Liam McBurney/PA via AP

Slovenija je uspela da pobedi Kazahstan u Ljubljani 2:1 (1:0), sačuvala drugo mesto u grupi H kvalifikacija i plasirala se na EURO 2024. godine u Nemačkoj. 

Slovenija je imala inicijativu, kontrolu meča i propuštala prilike sve do 38. minuta kada je Vorogovskij faulirao Stojanovića, a sudija pokazao na belu tačku. Gledao se i VAR, odluka je ostala na snazi a Benjamin Šeško je bio siguran izvođač penala za zasluženo vođstvo na poluvremenu.

Međutim, Kazahstanci su na startu drugog dela iznenadili domaćina. Iz brze tranzicije, Somorodov je poslao prizeman centaršut, Orozov je ušao iz drugog plana i pored slabo postavljenih defanzivaca poslao loptu u mrežu. Uspeli su domaćini da se oporave od tog šoka i posle 60. minuta su ponovo uspostavili kontrolu nad mečom. Gosti su pokušavali dugim loptama, ali Orozov je bio dobro čuvan. Ipak, Slovenci su preko Verbiča stigli do pobede u 86. minutu i sebi obezbedili trećim šešir na žrebu 2. decembra uz Hamburgu.

Danska je u Severnu Irsku stigla sa namerom da pobedi potvrdi prvo mesto u grupi, a izgubila je u Belfastu 2:0. Iako su domaćini imali prvi priliku preko Čarlsa (stativa), "vikinzi" su dominirali, promašivali su prilike Hjumland, Kristijansen i Andersen i na odmor otišli bez prednosti. Međutim, u nastavku meča Prajs je doneo prednost Ircima u 60. minutu. Domaćini su pred kraj uspeli da uvećaju prednost i stignu do pobede koja će im značiti na polju samopouzdanja.

Kvalifikacije za EURO 2024

Grupa H

S. Irska - Danska 2:0 (0:0)
/Prajs 60, Čarls 81/

Slovenija - Kazahstan 2:1 (1:0)
/Šeško 41 pen, Verbič 86 - Orozov 48/

San Marino - Finska 1:2 (0:0)
/Berardi 90+8 pen - Soiri 50, 58/

 

Standings provided by Sofascore