Vesti iz fudbala

Proslave gola "idu u nadoknadu vremena", FIFA predlaže još neke izmene u pravilima

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

02.03.2023 15:36
Proslave gola "idu u nadoknadu vremena", FIFA predlaže još neke izmene u pravilima Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Koliko će trajati fudbalska utakmica u nadoknadi vremena ako FIFA usvoji pravilo da se sat zaustavlja za svako gubljenje vremena na terenu? Na ovo pitanje će se možda već u subotu dobiti jasniji odgovor, jer će FIFA Međunardoni bord fudbalskih saveza (IFAB) imati debatu u Londonu na temu dopuna nekih pravila fudbalske igre. I to posebno vezanih za "nadoknadu vremen" i "ofsajd poziciju".

Kako prenosi "Marka", predsednik FIFA Đani Infantino i direktor za razvojh fudbala u FIFA Arsen Venger bili su jako nezadovoljni nepotrebnim gubljenjem vremena, posebno u situacijama kod proslave gola, pa zatim i povreda. 

FIFA je pripremila predlog da sudija zaustavi vreme po postizanju gola, a zatim da ga upotpunosti nadoknadi, jer je procenjeno da igrači preterano vremena troše na svoje rituale, plesove, trčanje ka navijačima itd. Zato bi trebalo već od 30. juna ove godine da zaživi to pravilo o nadokandi vremena.

Venger je napravio i studiju oko ofsajd pozicije koja bi u budućnosti mogla da pomogne napadačima. On predlaže da se "napadaču omogući da poslednji deo tela bude u liniji sa defanzivcem, omogućavajući mu da bude i ispred njega ako mu je deo tela u liniji ose sa njim". To će davati prednost napadaču, a poluatomatski ofsajd bi to lako mogao da identifikuje.

 

FIFA će insistirati i na poništavanju pogotka ako se bilo ko iz tabora ekipe koja postiže gol, a nije među 11 igrača, nađe na terenu. Na Mundijalu u Kataru događalo se da rezervni igrači koji se zagrevaju kroče na teren da bi se radovali pre nego što se gol i postigne. To FIFA želi da spreči.

Kapiteni će morati da imaju prepoznatljivu traku na ruci, a golmanima će se prikom izvođenja penala uvesti takozvano "Anti Dibu" pravilo. Naime, golman Argentine Emanuel "Dibu" Martinez je pred izvođenje penala činio razne stvari da dekoncentriše izvođača. Tako će biti zabranjeno da golman dodiruje prečku, stativu ili mrežu, kao i neki gestovi koji imaju za cilj da isprovociraju protivnika. Odbrambeni igrač koji bude napustio teren bez znanja sudije, ako se usvoji novo pravilo, u buduće će se voditi kao da je na gol liniji.

Sastanak FIFA je u subotu, videćemo kakvi će zaključci biti i šta nas to novo očekuje od sezone 2023/24.