Superliga Srbije

Zvezda i Bahar u epizodi "sreća mora da se zasluži"

komentari (0)

Autor: Sašo Ilijoski

29.11.2023 08:59
Trener Crvene zvezde Barak Bahar MN Press
Trener Crvene zvezde Barak Bahar

Crvena zvezda ni treće učešće u UEFA Ligi šampiona, prvo direktno bez kvalifikacija, neće upamtiti po dobrom jer će i treći put završiti na poslednjem mestu i to sa izvesno najslabijim učinkom. Uprkos možda najboljoj igri u ovoj sezoni, crveno-beli su propustili previše prilika (šest) da ih neki rival u ovom rangu takmičenja ne bi kaznio. A, to je učinio ne bolji tim od njih - Jang Bojs (0:2).

U grupi "smrti" sa PSŽ, Liverpuilom i Napolijem, Crvena zvezda je 2018. godine osvojila četiri boda, godinu dana kasnije u duelima sa Bajernom, Totenhem i Olimpijakosom tri, ove sa Mančester sitijem, RB Lajpcigom i Jang Bojsom izvesno jedan jer je teško verovati da će Mančester siti u Beogradu na kraju dozvoliti neko iznenađenje.

Zacrtani cilj - proleće u Evropi, ne samo da nije dostnignut, nego posle svega viđenog u ova četiri meseca sa Barakom Baharom na klupi ne vidi se nikakav progres u igri iako je klub uložio veliki novac u pojačanja (Olanjinka, Stamenić, Kraso, Glazer, Điga, Ndjaje, Hvang) i dao izraelskom stručnjaku odrešene ruke da stvori tim za Ligu šampiona.

"Ovo je neuspeh, jer smo poslednji u grupi. Moramo da budemo ponosni na želju igrača. Da li sam krivac? Krivica je na svima. Moramo da gledamo dobre stvari koje smo uradili. Igrali smo svaki meč do kraja. Moglo je da bude drugačije i ovde i protiv Lajpciga", rekao je Bahar posle meča ne osećajući da mogao da bude samokritičniji jer je on birao taktiku i igračima dodeljivao uloge.

Posle četiri meseca rada i odigranih 20 mečeva, Bahar nema ni startnu postavu, ni jasnu strukturu igre, jer koncept i sistem su jedno i uvek postoje, a raspored igrača, zadaci na terenu, sinhronizacija, komunikacija nešto što određuje tim, domnosi uspeh, ali i daje pečat jednog trenera. Mnogo je toga za analizu, ali je simptomatično da posle poraza Bahar uglavnom pominje sreću.

"Počeli smo dobro, mogli smo da postignemo tri gola posle šest minuta. Međutim, promašili smo i bili kažnjeni. To je bila čitava priča ove utakmice. Nismo imali sreće u pojedinim momentima. Primili smo naivne i glupe golove, ali smo i dalje stvarali šanse", rekao je Izraelac o meču u Bernu.

Rivali šutirali 118 puta na gol

Odbrana je poseban problem Crvene zvezde. U Ligi šampiona rivali su na pet mečeva šutirali ukupno 118 puta ka golu (23,6 puta u proseku), a 44 puta u okvir gola uz 12 pogodaka.

Po mečevima je to izgledalo ovako: Jang Bojs 0:2 (22 šuta - 6 u okvir gola), Lajpcig 1:2 (24 šuta - 4 u okvir gola), Lajpcig 1:3 (27 šuteva - 10 u okvir gola), Jang Bojs 2:2 (17 šuteva - 7 u okvir gola), Mančester siti 1:3 (38 šuteva - 17 u okvir gola).

Sreća mora da se zasluži, a po svemu što je Barak Bahar radio i pričao, menjao i kombinovao, ostajao dosledno tvrdoglav, a nedosledan početnoj ideji, sreću nije zaslužio. Nije bio ni skroman, ni radan kao recimo Miodrag Grof Božović na početku stvaranja ove Crvene zvezde, tek nije kao Vlada Milojević. Za "Supermena" su govorili da ima sreće kad je pobeđivao Krasnodar, Liverpul, prolazio Salcburg, pa Jang Bojsa, pisao istoriju, a iza svega se krio rad, doslednost jedne vizije, ideje, dobar izbor saradnika, pa i osluškivanje javnosti... Slično se može reći i za Dejana Stankovića, njegove saradnike (Milošević, Milojević), energije, koncepta igre, hrabrosti do "ludila"... I Miloš Milojević je radio svojski, nije imao mnogo toga, ali je bar u Srbiji lako došđao do duple krune...

A, svi oni, nisu imali ni izbliza tako moćnu finansijsku podršku uprave kao što je ima Barak Bahar. Crvena zvezda ima najskuplji tim u istoriji, prihodovala je najviše novca od Evrope, a ostvariće najlošiji bilans u Ligi šampiona i nazadovaće na UEFA rang listi klubova jer je osvojila samo pet bodova (četiri za plasman u LŠ).

"Od Crvene zvezde očekujem da tek sledeće sezone uradi nešto više u Ligi šampiona", rekao je pred start duela sa Mančester sitijem stručni konsultatnt TV Arena sport Ranko Stojić. I sve je jasno video, igra i tim se ne stvaraju preko noći, ni za tri-četiri meseca. I nije strašno ne uspeti, biće opasno ako Bahar i Zvezda iz ovog neuspeha ne pronađu ključ za rešenje postojećeg problema jer šampion ne deluje kao šampion ni u Mozzart bet Superligi. Meč u Bernu je nagovestio neko Baharovo "buđenje", ali...

Sreća mora da se zasluži.