Premijer liga

Navijaču Evrtona tri godine zabrane ulaska na stadione u Britaniji zbog vređanja Salaha na rasnoj osnovi

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

14.02.2024 22:30
Mohamed Salah bio je meta rasističkog napada Tanjug/AP Photo/Jon Super)
Mohamed Salah bio je meta rasističkog napada

Navijač Evertona Džoel Barvajz kažnjen je trogodišnjom zabranom odlaksa na utakmice zbog raisitičkih uvreda na račun zvezde Liverpula Mohameda Salaha, koji je kasnije postigao oba gola na meču.

Na sudu u Seftonu, 26-godišnji navijač se izjasnio krivim za "rasno i religiozno teško uznemiravanje" koje je izazvalo uzbunu ili uznemirenost rečima ili pisanjem", a uz trogodišnju zabranu izrečena mu je i novčana kazna od 500 funti.

Kažnjeni navijač je na meču između Evertona i Liverpula na rasnoj osnovi vređao Salaha, ali i ismevao katasrofu na stadionu Hejsel, kada je u finalu Kupa šampiona 1985. godine (meč sa Juventusom) poginuo 39 navijača. Njega je na meču primetio sjuart, prijavio ga je, a policija je utvrdila počinioca i kasnije ga privela.

 

 

Upitan zašto je to radio, Barvajz je rekao:

"Zato što sam idiot".

Nalog o zabrani podrazumeva da Barvajz ne sme da prisustvuje nijednoj fudalskoj utakmici u Velikoj Britaniji, a kada se igraju međunardone utakmice britanskih klubova mora u policiju da preda svoj pasoš. Takođe, ne sme da se približi na jednu milju blizu bilo kog stadiona na kojem utakmicu igra Everton za vreme trajanje kazne. Englezi imaju nultu toleranciju prema ispadima navijača, pogotovo kada se radi o uvredama na rasnoj osnovi.