Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 16:30
Maccabi Haifa - Crvena zvezda
arenasport2
Na programu od 15:00
Kolubara - Radnički
arenasport3
Na programu od 15:45
Polufinale 2
arenasport4
Na programu od 16:00
Miami - Atlanta, G1
arenasport5
Na programu od 16:30
Benji
arenasport1x2
Na programu od 06:00
arenasport6
Na programu od 16:00
Porto - Milan
arenasport7
Na programu od 16:00
Dortmund - Rangers
arenasport8
Na programu od 16:00
Atlanta - Brooklyn
arenapremium1
Na programu od 15:00
Partizan - Hamrun
arenapremium2
Na programu od 15:30
Nottingham Forest - West Ham
arenapremium3
Na programu od 16:30
Verona - Napoli
Otvori pretragu
Super Liga šampiona
10.11.2016. • 17:48

Super Liga šampiona

Super Liga šampiona

Poslednjih nekoliko godina svedoci smo nastojanja najvećih evropskih klubova da organizuju zatvoreno takmičenje, Ligu šampiona najvećih, ligu bogatih, gledanih, sponzorima najatraktivnijih klubova. Real i Barselona, Bajern i Čelsi, Milan i Mančester, Juventus i PSG...Po modelu košarkaške Eurolige, moćni klubovi žele deo kolača koji danas uzima UEFA, deo prihoda koji danas stiže nekim manje atraktivnim fudbalskim sredinama, uslovno rečeno manjim klubovima, žele da pokupe sve što im, po njihovim „skromnim“ apetitima, pripada.

UEFA je, naravno, protiv te ideje, fudbalski savezi zemalja koje nemaju previše novca takodje dižu obe ruke protiv, protiv su uostalom i klubovi iz istih tih zemalja odakle dolaze veliki, jer ni oni ne bi osetitli blagodeti Super Lige šampiona.

Zemlje koje svoje šampione šalju u kvalifikacije za elitno fudbalsko takmičenje ne žele da veruju da se ovakvo nešto može dogoditi. Naročito posle Platinijevog projekta koji predvidja Put šampiona kroz kvalifikacije. Taj put podrazumeva da se šampioni Srbije, Hrvatske, Bugarske, Poljske, Škotske...bore izmedju sebe za mesta u Ligi šampiona, dakle, da se u kvalifikacijama ne sastaju sa Dortmundom, Mančester sitijem ili Napolijem. Mišel Platini je uradio dobru stvar za sredine koje nemaju budžete od po 50 miliona eura godišnje. Za njih je uradio dobru stvar, a moćnima dao novi argument u ruke.
Gledam ovosezonske rezultate Dinama iz Zagreba i Kijeva, Rostova, Seltika, Ludogoreca, Legije, pa i Klub Briža. Posle četiri kola grupne faze Lige šampiona ovih sedam klubova je dalo 18, a primilo 80 golova, osvojili su šest od 84 boda, Dinamo iz Zagreba i Klub Briž još uvek ni jedan, pri tom prvak Hrvatske nije postigao ni gol!

Da li su veliki u pravu? Dinamo protiv Juventusa ne može da proda pola stadiona, Legija protiv Reala mora pred praznim tribinama, Rostov nema reklamu na dresu. Teška srca se mora priznati da je mnogo činjenica na strani potencijalnih superligaša. 
Ali, čemu bi se onda mi iz godine u godinu nadali?
 

    

Od istog autora

Poslednje na blogu