Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 02:00
Milwaukee - Miami
arenasport2
Na programu od 03:30
Lokomotiva - Osijek
arenasport3
Na programu od 02:30
Rangers - Aberdeen
arenasport4
Na programu od 03:30
Great sporting moments
Otvori pretragu
OKS
Ostali sportovi
16.04.2021. • 13:59

U SUSRET OI: Stabla zasađeni u obliku olimpijskih krugova

OKS
Olimpijski Komitet Srbije
Akciju je osmislio Olimpijski komitet Srbije

Olimpijski komitet Srbije i Japanska poslovna alijansa u Srbiji (JPAS), uz podršku Ambasade Japana i Grada Beograda predstavili su danas olimpijske krugove od stabala japanske trešnje, a ovaj park smešten na Novom Beogradu, između mosta Gazela i Starog savskog mosta.

Na ovaj način i građani Srbije su dobili priliku da uživaju u čuvenom japanskom običaju posmatranja cvetanja ovog drveta - hanamiju.

OKS je osmislio akciju u cilju stvaranja zdravijeg i lepšeg okruženja, a neposredan povod su Olimpijske igre koje se ove godine održavaju u Tokiju, dok su stabla donirale članice Japanske poslovne alijanse u znak večnog prijateljstva Srbije i Japana.

Događaju su prisustvovali ambasador Japana Takahiko Kacumata, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković i predsednik JPAS-a Goran Pekez, kao i olimpijci Andrea Arsović, Milica Novaković, Velimir Stjepanović, Marko Dragosavljević i Martin Mačković.

- Očuvanje i zaštita životne sredine predstavljaju jednu od olimpijskih vrednosti, a mi na ovaj način želimo da dodatno doprinesemo stvaranju bolje i zdravije budućnosti. Ovi prirodni olimpijski krugovi, kreirani stablima japanske trešnje, će predstavljati još jedno lepo mesto u Beogradu, za ponos svih građana. Drago mi je da je ova akcija uključila više partnera, čime dobija na značaju i vrednosti - rekao je Božidar Maljković, predsednik OKS.

Boža Maljković
Foto: Olimpijski Komitet Srbije

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić u ime Beograda zahvalio se Japanskoj poslovnoj alijansi i Olimpijskom komitetu, koji su gradu donirali ovaj park.

- Kao čoveku, lekaru i gradonačelniku veliko mi je zadovoljstvo kada se nešto ovako lepo i plemenito, kao što je park japanskih trešanja u čast Olimpijadi, otvara tokom nedelje u kojoj obeležavamo Dane Beograda. U godini kao što je ova, teško je ne osvrnuti se na pandemiju koja nas je naučila nečemu izuzetno važnom, što naši sportisti i Olimpijci najbolje znaju - važnosti zajedništva, odgovornosti i stremljenja istom cilju. Nadamo se i verujemo da će Olimpijske igre u Tokiju i pored izazova pandemije biti uspešno održane, i da će se naši sportisti vratiti ovenčani nagradama, kako su nas i navikli - izjavio je Radojičić.

Goran Pekez, predsednik Japanske poslovne alijanse, naglasio je da su krugovi simbol trajne povezanosti Srbije i Japana:

Napori članica JPAS-a i naših Olimpijaca su komplementarni. Na domaćem terenu, mi svakodnevno nastojimo da ostvarimo uvek bolje rezultate u poslovnim disciplinama održivog poslovanja, otvaranja radnih mesta, ili unapređenja radnog i prirodnog okruženja, kako bismo doprineli ekonomskom prosperitetu zemlje i poboljšanju kvaliteta života u Srbiji. Igrajući u gostima, naši sportisti i Olimpijci postaju ambasadori jedne takve snažne Srbije kojoj težimo, koja je spremna da se na svakom polju takmiči sa celim svetom po kvalitetima i sposobnostima koje poseduje.

Ambasador Japana Takahiko Kacumata zahvalio se JPAS-u i Olimpijskom komitetu Srbije na ovom projektu koji slavi Olimpijske i Paraolimpijske igre u Tokiju.

- Nadam se da će olimpijski tim Srbije prikazati svoje najbolje izdanje i osvojiti veliki broj medalja u Tokiju, isto kao i na prethodnim Igrama i da će se naše prijateljstvo kroz Igre dalje proširiti u mnogim oblastima. Takođe, nadam se da će tradicionalna japanska kultura Hanamija zaživeti u Srbiji i dugo biti prisutna, zajedno sa prijateljskim odnosom Srbije i Japana - rekao je Kacumata.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci