Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 04:30
Nizhny Novgorod - CSKA
arenasport2
Na programu od 03:30
Lokomotiva - Osijek
arenasport3
Na programu od 04:30
Nimes - Toulouse
arenasport4
Na programu od 04:00
Western United - Sydney FC
Otvori pretragu
Armstrong
Ostali sportovi
12.04.2021. • 16:14

OTKRIVENA JOŠ JEDNA ARMSTRONGOVA PREVARA: Koristio motor prilikom trke?

Armstrong
Doug Pensinger/Getty Images North America
Koristio je i ''tehnološki doping'

Pored toga što je u organizam unosio nedozvoljene supstance, Lens Armstrong imao je još jedan način za prevaru. Ovaj američki biciklista tokom legendarnih trka oko Francuske koristio je motor!

Ovakvu tvrdnju izneo je nekadašnji šef Anti-doping agencije Francuske Žn-Pjer Verdi i motor koji je bio ugrađen u bicikl Lensa Armstronga nazvao je ''tehnološkim dopingom''.

Ubrzo nakon tih tvrdi u javnosti pojavili su se snimci. Lens Armstrong na nekim etapama konstantno dodiruje zadnji kraj svog bicikla, a pretpostavlja se da je upravo tako aktivirao motor težak 800 grama i snage od celih 500 vati. Dovoljno da bude najbrži na trci.

Verdi je siguran da je Amerikanac varao jer performanse kakve je pokazivao tokom godina i godina trkanja oko Francuske nisu bile zamislive ni najvećim stručnjacima. On je pokušao da se konsultuje sa ljudima koji o temi dopinga znaju mnogo i čak i njima nije bilo jasno šta se dešava.

Ispostaviće se kasnije da je Armstrong pored dopinga, koji je priznao i zbog kog mu je oduzeto sedam titula sa Tur de Fransa koristio mali motor ispod svog sedišta. On je na trci imao povlašćeni status pa taj skandal nije ranije zabeležen.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci