Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 00:30
Lomachenko - Rigondeaux
arenasport2
Na programu od 00:00
Schalke - Manchester City
arenasport3
Na programu od 00:00
Najveći derbiji 2016/17
arenasport4
Na programu od 00:30
Mega Bemax - Crvena zvezda mts
Otvori pretragu
Fudbal
28.03.2020. - 18:54

Anjeli dramatičan: Ovo je najveći izazov sa kojim se fudbal IKAD suočio!

Guliver/Getty Images/Valerio Pennicino, Valerio Pennicino/Getty Images Europe
Fudbal stoje, pa tako i prihodi klubova, što ih dovodi u egzistencijalnu opasnost

Predsednik Juventusa Andrea Anjeli izneo je prilično mračno upozorenje, a to je da je virus korona "najveći izazov sa kojim se fudbal ikad suočio".

Fudbalska takmičenja prekinuta su širom planete (uz poneke izuzetke) zbog pandemije kovida-19, bolesti koja je do sada odnela više od 25.000 života.

Više od 9.000 tih smrti desilo se u Italiji, zemlji koja je najteže pogođena virusom. Tamošnji klubovi su se nadali da će takmičenje moći da se nastavi 3. maja, ali je predsednik Fudbalskog saveza Gabrijele Gravina odbacio tu mogućnost. Ministar sporta Vinćenco Spadafora potvrdio je kasnije to.

Anjeli, koji je predsednik Evropske asocijacije klubova (ECA), upozorio je sve klubove da se suočavaju sa egzistencijalnom pretnjom.

On je u pismu koje je ECA uputila svojim članovima, a u koje je Rojters imao uvid, naveo da se svi klubovi suočavaju sa velikim preprekama pošto se suspenzija nastavlja.

"Svi smo mi fudbalski funkcioneri koji su odgovorni za dobrobit i održivost klubova kojima upravljamo, a koji se suočavaju sa pravom egzistencijalnom pretnjom", napisao je ovaj 44-godišnjak, koji se nalazi u samoizolaciji nakon što je otkriveno da su zaraženi fudbaleri Juventusa Danijele Rugani, Blez Matuidi i Paulo Dibala.

"Pošto fudbal sada stoji, stoje i naši prihodi, od kojih zavise plate igrača, osoblja, ali i drugi operativni troškovi. Niko nije imun, a vreme je od ključnog značaja. Ove brige su najveći izazov sa kojim se naša industrija ikad suočavala. ECA razmatra načine na koji fudbal može da se nastavi sa igranjem na nacionalnim i evropskim nivoima, a traži i načine da pomogne finansijama kluba u vreme društvene i ekonomske krize", napisao je Anjeli.

On je dodao da su razgovori sa UEFA oko licenciranja i finansijskog fer-pleja i pristupa koji bi trebalo da se zauzmu.

Evropsko prvenstvo 2020. odloženo je za 2021. a isto pomeranje doživele su i Olimpijske igre u Tokiju.

Poslednje vesti

Poslednji video snimci