Otvori pretragu
Otvori navigaciju
Otvori navigaciju
arenasport1
Na programu od 01:00
Gassiev - Dorticos
arenasport2
Na programu od 00:00
Barcelona - Inter
arenasport3
Na programu od 00:00
FK Mladá Boleslav – SK Slavia Praha
arenasport4
Na programu od 00:00
Partizan NIS - Zadar
Otvori pretragu
Fudbal
27.03.2020. - 10:15

Predlog za spas fudbala u vreme korone - "seleri kep"

Guluver/Lars Baron/Bongarts/Getty Images
Do sada su bogati klubovi odbijali ovu ideju, ali...

Gotovo svuda u svetu moralo je da dođe do prekida fudbalskih prvenstava zbog pandemije korona virusa, a nema nikakve sumnje da će to ostaviti i ekonomske posledice po ovaj sport.

Pojedini klubovi na zapadu Evrope, pa čak i u našem regionu, odlučili su da "režu" plate fudbalerima u cilju održanja stabilnosti, dok su se pojavile i nezvanične informacije da će FIFA doneti odluku po kojoj će zarade igrača biti upola manje.

Jasno je da je briga za fudbal, koji je postao skupa industrija, jače sa svakim novim danom u kome nema utakmica, pa je tako potrebno pronađi i alternativna rešenja za spas.

Ekspert za marketing u sportu Karlos Kanto izjavio je u intervjuu koji je prenela "Marka" da je ovo idealan trenutak da evropski fudbal uvede "seleri kep", model koji je dobro poznat u NBA i NFL, a koji se odnosi na ograničavanje potrošenih sredstava.

Karlos Kanto veruje da će zbog pandemije korona virusa mnogi klubovi izgubiti mnogo novca, a rešenje za finansijski fijasko vidi baš u ovom modelu...

"To bi bilo nešto slično onome što postoji u američkim sportovima i ne bi bilo bazirano samo na procentu prihoda koje klub ostvaruje, nego na mnogo detaljnijim parametrima. Uglavnom, najveći izvor prihoda klubova nije od kupovime ulaznica i navijača, nego od ugovora sa medijima, sponzorima i drugima koji bi se takođe računali u ovo", kazao je marketinški ekspert.

Ovo nije prvi put da se pitanje "seleri kepa" poteže u evropskom fudbalu, ali su ga uglavnom ignorisali najbogatiji klubovi na koje će trenutna kriza najviše udariti.

Igrači u Barseloni su tako odbili "kresanje" plata, a klub beleži neverovatne gubitke iz dana u dan i jasno je da bez utakmica u Španiji i Ligi šampiona - ne može da preživi, što će biti sve češći primer na "starom kontinentu".

Šta vi mislite, da li je moguće videti ovako nešto u fudbalu ili će biti odbijeno?
 

 

Poslednje vesti

Poslednji video snimci