Vesti iz automoto sporta

Audi konačno u Formuli 1: Zauber grupa objavila da je nemački proizvođač stekao manjinski udeo

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

05.02.2023 18:02
Audi konačno u Formuli 1: Zauber grupa objavila da je nemački proizvođač stekao manjinski udeo Tanjug/AP Photo/Jon Super, File

Nemački proizvođač automobila Audi kupio je manjinski paket deonica Zauber grupe, saopštila je švajcarska kompanija.

Audi je u avgustu prošle godine najavio da će ući u F1 2026. godine. Tada je objavljeno da će od 2026. na snagu stupiti nova tehnička pravila, prema kojima će bolidi biti jednako snažni, ali štedljiviji i ekološki prihvatljiviji, jer će njihova emisija ugljen dioksida biti svedena na nulu.

"Zauber grupa sa ponosom objavljuje da je, prema planovima iz oktobra prošle godine, Audi stekao manjinski udeo u Zauber grupi. Ovo je važna prekretnica na putu ulaska Audija u Formulu 1, koji je planiran za 2026, u kojem će Zauber grupa biti strateški partner nemačkog brenda", saopšteno je iz Zaubera.

Audi će od 2026. ući u F1 sa svojom fabričkom ekipom, za koju motor razvija Folksvagen, a konstrukcija bolida je poverena Zauberu.

Nemački mediji navode da će Audi postepeno kupovati pakete deonica Zaubera, dok ne bude imao 75 odsto u svom vlasništvu.

Zauber je u svetu automobilizma od 1970. godine, a 1993. je ušap u šampionat F1. Švajcarska kompanija je od 2006. do 2009. godine sarađivala sa BMV-om, a 2008. Poljak Robert Kubica je doneo jedinu pobedu u istoriji Zauberu na Velikoj nagradi Kanade.

Zauberovi bolidi se od 2018. takmiče pod imenom Alfa Romeo rejsing.