Vesti iz automoto sporta

Ferstapen najbrži na Velikoj nagradi Monaka: Četvrta pobeda Holanđanina u 2023. godini

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

28.05.2023 17:23
Ferstapen najbrži na Velikoj nagradi Monaka: Četvrta pobeda Holanđanina u 2023. godini Tanjug/AP Photo

Maks Ferstapen iz Red Bula na dominatnan načio je osvojio Veliku nagradu Monaka, pošto je vodio najveći deo trke po mokrim ulicama Monte Karla i rutinski zadržao prednost nad drugoplasiranim Fernandom Alonskom (Aston Martin) i slabije rangiranim  Estebanom Okonom (Alpine). 

Mada je viceprvak postepeno sustizao fenomenalnog Holanđanina nije mogao da napravi preokret, pa je na kraju kroz ciljnu ravninu prošao sa 20-ak sekundi sporijim vremenom, dok je zaostatak zadnjeg na pobedničkom podijumu bio još veći.

 

 

Ferstapenu je ovo drugo slavlje na pomenutoj stazi i ukupno četvrto u 2023. godini, što je vodećeg u generalnom plasmanu učinilo najuspešnijim u istoriji red Bula, jer od danas ima više otvorenih šampionskih šampanjaca od Sebastijana Fetela. 

"Leteći" Holanđanin čak 39 puta je bio prvoplasirani na trkama F1, a u uspeh u Kneževini uveo ga je takođe u društvo vozača bolida koji su vodili najmanje 2.000 krugova. Eliti "najbržeg cirkusa" pripadaju još Alen Prost, Aerton Sena, Najdžel Mensel, Mihael Šumaher, Sebastijan Fetel i Luis Hamilton.