Vesti iz automoto sporta

FIA odbila žalbu Ferarija, Sainc ostao bez bodova u Australiji

komentari (0)

Izvor: Tanjug

18.04.2023 16:40
FIA odbila žalbu Ferarija, Sainc ostao bez bodova u Australiji Tanjug/AP Photo/Asanka Brendon Ratnayake)

Međunarodna automobilska federacija (FIA) odbila je danas žalbu Ferarija na kaznu od pet sekundi vozaču Ferarija Špancu Karlosu Saincu, koji je na kraju osvojio 12. mesto na Velikoj nagradi Australije, prenosi AP.

Sainc je drugog aprila na VN Australije na stazi Melburn park u Sidneju osvojio četvrto mesto, ali je Španac dobio kaznu od pet sekundi pošto je posle ponovljenog starta u pretposlednjem krugu udario sunarodnika Fernanda Alonsa iz ekipe Aston Martin.

AP podseća da je trka završena iza bezbednosnog vozila, a Sainc je na kraju ostao bez bodova, pošto je VN Australije završio na 12. mestu.

Ferari je uložio žalbu, koju je FIA danas odbila.

"Ferari nije pružio značajan i relevantan novi element koji nije bio dostupan u vreme donošenja odluke u Australiji. Razmatrali smo činjenicu da se sudar dogodio u pretposlednjem krugu. Uslovi na stazi i gumama su nešto o čemu je svaki takmičar morao da vodi računa i da se tome prilagodi. Sainc je prihvatio rizik da će kao vozač izgubiti kontrolu nad svojim automobilom i da će udariti drugog vozača. U ovom slučaju taj rizik imao je za posledicu sudar koji je Sainc izazvao, za koji sledi kazna od pet sekundi", navodi se u saopštenju FIA.

Ferari je u saopštenju naveo da je razočaran odlukom čelnika FIA-e, ali se dodaje da će priznati kaznu za Sainca, koji je trenutno peti u generalnom plasmanu vozača sa 20 bodova.

Naredna trka u šampionatu F1 biće vožena 30. za Veliku nagradu Azerbejdžana.