Vesti iz automoto sporta

Alfa Tauri polaže velike nade u Holanđanina: Nik de Vris očarao Franca Tosta

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

12.02.2023 14:51
Alfa Tauri polaže velike nade u Holanđanina: Nik de Vris očarao Franca Tosta Guliver/AP Photo/Moises Castillo

Holanđaninu Niku de Vrisu, uslišila se želja posle sjajnog nastupa u trci za Veliku nagradu Italije u Monci. Postao je deo karavana Formule 1, a sredinom oktobra potpisao je ugovor sa Alfa Taurijem. Tim povodom govorio je vlasnik ove ekipe Franc Tost, koji se uoči početka nove sezone (5. mart) osvrnuo na kvalitete mladog vozača, kao i na očekivanja koje imaju u timu.

De Vris se proslavio na debiju u Formuli 1, kada se sredinom septembra pojavio u poslednjem trenutku kao zamena za Aleksu Albiona. Vozač Vilijamsa morao je da odustane od trke za Veliku nagradu Italije zbog upale slepog creva, a Holanđanin je impresionirao na legendarnoj stazi, zauzevši deveto mesto. Ubrzo je dobio poziv od Alfa Taurija i od ove sezone će predstavljati ekipu Formule 1 kao stalni vozač.

"Nik je vozio samo jednu trku u Formuli 1. Bilo je to prošle godine u Monci, gde je pokazao veliki talenat. Iako nema puno iskustva na ovoj sceni, De Vris zna kako se pobeđuju trke i osvajaju šampionati, što potvrđuju njegovi rezultati u prethodnim takmičenjima", rekao je Franc Tost i dodao:

"Siguran sam da će opravdati naša očekivanja i da će imati dobre rezultate u novoj sezoni. U pitanju je talentovan vozač i veliki profesionalac. Kada je vozio naš bolid u Abu Dabiju sjajno je sarađivao sa našim timom inženjera i nema sumnje da će lako uklopiti u naš sistem. Brzo se upoznao sa našim vozilom i mislim da je De Vris tip vozača koji će lako napraviti tranziciju u Formuli 1", zaključio je vlasnik Alfa Taurija.

Sa druge strane, Holanđanin je pokazao veliki entuzijazam prema svojoj prvoj kampanji u Formuli 1, pošto je prethodno nastupao u Formuli 2 i Formuli E, gde je svojevremeno bio i šampion.

"Živim svoj san. Dobio sam veliku priliku i jedva čekam da izađem na stazu i pokažem šta umem. S obzirom da sam na ovu scenu došao poprilično kasno (28 godina), još sam više uzbuđen i zahvalan na šansi koju sam dobio. Imam iskustva iz prethodnih takmičenja i mislim da će mi to biti od velike pomoći u ovom novom okruženju", rekao je između ostalog De Vris.

Nova sezona Formule 1 počinje 5. marta trkom za Veliku nagradu Bahreina, a Nik de Vris će ove godine u Alfa Tauriju voziti sa Jukijem Cunodom.