Vesti iz automoto sporta

Andrija Kostić korača ka Formuli 1: Krenuo stazom Maksa Ferstapena

komentari (0)

Izvor: Tanjug

20.02.2024 14:14
Formula 1 Tanjug/AP Photo/Marco Ugarte
Formula 1

Mladi 14-godišnji srpski vozač Andrija Kostić postao je član čuvene holandske ekipe "Van Amersfoort Racing", za koju su svojevremeno vozili trostruki šampion sveta Formule 1 Holanđanin Maks Ferstapen, kao i vozač Ferarija Šarl Lekler.

Kostić će se takmičiti u šampionatu Italije Formule 4, jednom od najjačih svetskih šampionata za mlade vozače i niže kategorija trka formula.

Talentovani vozač je posle samo dve godine takmičenja u trkama kartinga i testiranja bolida F4, voženim na kraju 2023. i početkom 2024, impresionirao članove ekipe VAR i odlučili su da nastave saradnju.

"Presrećan sam zbog potpisa sa Van Amersfurt rejsingom i činjenice da ću sa tako renomiranom ekipom se takmičiti u, na neki način, Svetskom šampionatu Formule 4, kakvim se smatra međunarodno prvenstvo Italije", izjavio je Kostić.

Siguran sam da ćemo se uzajamno podržavati i težiti najvišim ciljevima i borite se protiv najboljih, dodao je on.

"Nalazim se u najboljem mogućem društvu za 2024. godinu i nadam se da ću za dve godine moći da kažem da sam korak bliže mom snu, vožnje u Formuli 1", poručio je Kostić.

Pored učešća u šampionatu Italije, Kostić će za VAR nastupati i u Šampionatu Evrope F4, a istovremeno će tokom sezone i testirati za ekipu i vežbati na njenom najmodernijem simulatoru za vožnju.

Sezona šampionata Italije Formule 4, počinje za vikend 4. i 5. maja, trkama u Mizanu. Ukupno će biti održano sedam trkačkih vikenda, sa po tri trke tokom vikenda, za sveukupno 21 trku tokom italijanske F4 sezone. Šampionat Evrope počinje tokom vikenda 24. i 25. avgusta u Muđelu, a poslednja od devet trka zakazana je za 5. i 6. oktobar u Monci.
Kostić je rođen u Beogradu 15. marta 2009. godine, počeo je da se takmiči u trkama kartinga tačno 18. februara 2022. i tek je navršio pune dve godine od kada je krenuo u trkačku avanturu.

Uprkos činjenici da je kasno počeo za standarde modernog trlanja, sa nepunih 13 godina, Andrija je u veoma kratkom periodu, za praktično  dve godine došao na prag Formule 3, 2, pa i 1, pošto je Šampionat Italije F4 korak pre ulaska u prateća takmičenja Formule 1, iz kojeg dolaze buduće svetske zvezde.