Vesti iz automoto sporta

Neizvesna sudbina Monce u karavanu Formule 1: Čuvena staza možda ostane bez trke "najbržeg cirkusa"

komentari (0)

Autor: TV Arena sport

26.12.2023 11:52
Staza u Monci, tokom trke Formule 1 Guliver/AP Photo/Luca Bruno
Staza u Monci, tokom trke Formule 1

Trka za Veliku nagradu Italije u Monci kultna je tačka "najbržeg cirkusa" na svetu, jer se u tom gradiću blizu Milana duže nego bilo gde na zemaljskoj kugli voze takmičarske trke Formule 1, međutim pitanje je da li će tradicija započeta još 1950. godine biti nastavljena sledeće sezone. 

Izvršni direktor F1, Stefano Domenikali, najnovijom izjavom za medije javno je doveo u pitanje opstanak najbrže staze u kalendaru, čija sudbina zavisi od brzine i obima neophodnih ulaganja u zastarelu infrastrukturu.

"Pregovaramo o budućnosti Monce, ali treba nam više, kako bismo uspešno nastavili pregovore. Održavam dobar odnos s Italijanskim savezom motosporta, ali popravke i poboljšanja u Monci morala su se dogoditi odmah nakon poslednje trke u toj zemlji, a još uvek se ništa nije desilo. To je konstruktivna kritika, mora biti poboljšanja", saopštio je bivši šef Ferarija.

 

 

U slučaju da u 2024. godini bude zaobiđena staza od 53 kruga, sa Mihaelom Šumaherom i Luisom Hamiltonom kao njenim rekorderima sa pet osvojenih prvih mesta, poprište VN Italije biće Imola, koja je ove godine bila preskočena zbog poplava. 

Minulog septembra prvi je kroz cilj prošao novi (stari) šampion F1, Maks Ferstapen, koji je istom prilikom stigao do rekordne desete uzastopne pobede, s vremenom 1:12:13.618.

 

 

Holanđanin za volanom jedne od "raketa" Red Bula je na stazi u Monci stigao do 47. trijumfa u karijeri u tom trenutku.