• VIŠE
    _
  • ENG
/ Vesti
Izdvajamo
Sluđeni Inter doveo i fudbalera Juventusa!
Izvor: Mondo | Autor: Nikola Janković | Postavljeno: 15.05.2018.
U trenutku kada na pozajmicama ima trojicu igrača plaćenih 105,5 miliona evra, klub o čijim potezima na tržištu...

MONDO/Bojan Jakovljević

Inter nije u prilici, i pitanje kada će biti, da prekine sedmogodišnju dominaciju Juventusa u Seriji A, ali na tom putu i dalje ima dovoljno novca, slave i popularnosti da potpiše fudbalere rivala iz Torina kojima ističu ugovori.

Tako je 29-godišnji levi bek Kvadvo Asamoa, posle šest trofejnih sezona kao "bjankonero", potpisao ugovor sa "nerazurima" do 2021. i postao treće pojačanje milanskog kluba za sezonu 2018/19, nakon što je iz Lacija stigao holandski štoper Stefan de Fraj takođe kao slobodan igrač, a iz Siona vraćen Federiko Dimarko.

Vraćen, jer je u ovom slabo razumljivom poslu, 20-godišnji levi bek prodat švajcarskom klubu pre samo godinu dana za 3,9 miliona evra.

Ova tri transfera, zapravo, trebalo bi da budu uvertira za Interovu poslednju južnoameričku opkladu, senzacionalnog Lutara Martineza, napadača Rasinga koji se sa 20 godina našao na širem spisku selektora nacionalnog tima, Horhea Sampaolija, pored imena poput Lea Mesija, Serhija Aguera, Paula Dibale, Gonzala Iguaina i aktuelnog kapitena Intera, Maura Ikardija.
 

 

Narednog leta biće zanimljivo pratiti poteze "nerazura" na tržištu igrača, sve i da oni ne dovedu više nijednog igrača. U ovom trenutku, Inter kao pozajmljene fudbalere u prvom timu ima dvojicu ključnih fudbalera iz sezone na izmaku, Žoaa Kansela (Valensija), Rafinje Alkantare (Barselona), što se ne može reći i za Lisandra Lopeza (Benfika).

Sportski menadžment kluba već je istakao da će pokušati da zadrži Kansela i Rafinju, ukoliko bude u mogućnosti da plati obeštećenje španskim klubovima.

Dogovor sa Valensijom u tom smislu biće lakši, jer Inter na "Mestalji" drži dvojicu pozajmljenih igrača, Žesona Murilja i Žofrija Kondogbiju, dok je prethodna propala opklada Gabrijel Barbosa tokom prošle sezone slat i u Benfiku i u Santos na pozajmice.

Sa pozajmice se neće vraćati Juto Nagatomo, koji će najverovatnije ostati u Galatasaraju, a na čijoj poziciji su i dovedeni Asamoa i Dimarko.

Da li će se Žoao Mario vratiti sa pozajmice u Vest Hemu, trebalo bi da bude poznato uskoro, baš kao i u slučaju Kristijana Ansaldija koji je privremeno ustupljen Torinu.
 Sve ovo dovoljno govori u kojoj meri se Inter pod vlasnicima sa Dalekog Istoka, ali i trenerom Lućanom Spaletijem, trudi da izgradi tim koji će ga vratiti u vrh italijanskog, a potom i evropskog fudbala.

Dovoljno je reći da u ovom trenutku klub sa "Đuzepe Meace" drži na pozajmicama igrače koje je u prethodne nepune tri godine platio zbirno 105,5 miliona evra i to pod prismotrom UEFA zbog kršenja finansijskog fer-pleja gde je svaki transfer prethodno morala da aminuje komisija kontrolora iz Niona.

Inače, reč je o svega trojici igrača: Mario je plaćen Sportingu 40 miliona evra i drugi je najskuplje plaćeni igrač u istoriji kluba, ispred trećeplasiranog Kondogbije na kojem je Monako zaradio 36 miliona, dok je za "Gabigola" izdvojeno 29,5 miliona pre nego što je vraćen odakle je i došao - u Santos.

To je učinak garniture ljudi koja trenutno gazduje na "Meaci": vlasnik Đindong Žang iz kompanije Suning, predsednik i manjinski vlasnik Erik Tohir, članovi borda ispred Suninga, Džun Liju i Stiven Žang, supervizor koji predstavlja bivšeg vlasnika Masima Moratija, Alesandro Antonelo i živa legenda kluba, rekorder po broju nastupa i kapiten, sada potpredsednik Havijer Zaneti.

Iako je po prirodi stvari najveća odgovornost za posrnuća na sportskom planu uprkos ozbiljnim sredstvima koja su uložena pre svega Žangova i Tohirova, za brojne pogrešne procene na tržištu igrača direktno su "zaslužni" izvršni direktor Đovani Gardini (doveden iz Bolonje), izvršni direktor Džun Liju (doveden iz Đangsu Suninga), poslovni direktor Dario Baćin (doveden iz Palerma), sportski direktor Pjero Ausilio (doveden iz Specije), tim menadžer Fabio Pinja (doveden iz Bolonje)…

Prošlog leta, pazarili su Matijasa Vesina, Milana Skriniara, Roberta Galjardinija, Dalbera, Alesandra Bastonija i Borhu Valera. Ovog, De Fraja, Dimarka, Asamou...
 

 

<< NAZAD