• VIŠE
    _
  • ENG
/ Vesti
Izdvajamo
9 godina, 9 meseci i 9 dana kasnije - vreme je!
Izvor: Mondo | Autor: Nikola Janković | Postavljeno: 13.09.2017.
MN Press
Bio je 6. decembar 2007. kada je Meken zatresao mrežu Ranđelovića i označio skoro deceniju dug post okončan dolaskom...

Bio je 6. decembar 2007. godine kada je sada već penzionisani Gevin Piter Meken zatresao mrežu Ivana Ranđelovića za pobedu danas engleskog drugoligaša, Boltona, od 0:1.

Ispostaviće se da će do naredne utakmice Crvene zvezde u nekom od evro-kupova, na "Marakani", proći devet godina, devet meseci i devet dana.

Ili, 3.571 dan.

Gotovo deceniju dugo čekanje zvanično će biti okončano kada u četvrtak uveče, u 21.05, ukrajinski arbitar Jevgen Aranovskij prvi put bude dunuo u pištaljku.

Da li će njegov poslednji zvižduk biti znak za veliko slavlje najmanje 45.000 navijača na Stadionu "Rajko Mitić" ili ne, ako pitate trenera crveno-belih Vladana Milojevića, čoveka koji je mirno i staloženo proveo sasvim nov tim kroz neprijatne kvalifikacije, to i nije presudno.

Presudno je, tvrdi, da svako ko istrči na teren ostavi sve što u tom trenutku ima i može i uveri svakog navijača da mu ništa u kopačkama nije ostalo kada bude završeno.

Jer, posle svega, obećavati pobede i jurišati prema njima, ne bi bilo ni u skladu s onim kako se razmišlja i razgovara u njegovoj svlačionici, niti radi na njegovim treninzima.
 

Nešto drugo je u Milojevićevom fokusu pred utakmicu 1. kola Grupe H u kojoj će Crvena zvezda dočekati BATE Borisov.

"Mogu da kažem da smo došli do onoga što smo dugo čekali, cela zvezdaška javnost. Došlo je vreme za prvu utakmicu u Ligi Evrope, sa ekipom BATE Borisov. Iako je ovo konferencija pred dugo očekivani meč u Evropi, neću reći da je ova utakmica za nas iz stručnog štaba i igrače nešto vanredno, već samo novo iskustvo za koje se pripremamo kao i za svako pre toga", govorio je Milojević mirno i naglasio šta će biti cilj koji će njegov tim morati da ispoštuje u četvrtak uveče pred, verovatno, rasprodatim tribinama.

"Mi ćemo, kao i do sada, da izađemo na teren i damo sve od sebe", podvukao je Milojević, koji nijednog trenutka nije želeo da se bavi prognozama, upoređivanjem snage šampiona Belorusije sa, recimo, Krasnodarom ili ostalim pitanjima koja zahtevaju širenje fokusa i rasipanje energije.

"Jeste važnost meča možda veća utoliko što se Crvena zvezda posle dugo vremena vraća na mesto na kom apsolutno pripada, i odmah ću reći da se iskreno nadam da ćemo od ovog trenutka svake godine biti učesnici ovako velikih takmičenja, ali u svemu tome važno je biti spreman, a mi jesmo i spremni i motivisani i ispravni u načinu na koji doživljavamo ovaj duel", rekao je Milojević, trudeći se da naglasi da sa igračima, uvek i svuda, govori o tome da nema deljenja mečeva na velike i male i da bi…

"Tako nešto bilo pogubno po nas i drago mi je što je ekipa to prihvatila. Zato sam sigurano da ćemo dati sve od sebe, truditi se da napravimo što bolji rezutlat, da pritom uživamo u utakmici, a verujem i publika sa nama".
 Pred početak sezone, cilj je bio ulazak u Ligu Evrope. To bi, tvrdi Milojević, shodno našem mentalitetu često bilo sasvim dovoljno, ali…

"Kada napravite neki rezultat, odmah se očekuje da prevaziđete to i odete korak dalje. Zato, nećemo mnogo da pričamo, ono što nas sada interesuje je da brzo prelazimo iz prvenstva u Ligu Evrope, i nazad, pa utoliko na utakmicu sa BATE Borisovim ne gledam kao na nešto drugačiju u odnosu na ostale. Ono što ne bih želeo da se dogodi, i mislim da ću to stalno ponavljati, jeste da iskažemo naš mentalitet u smislu zadovoljavanja postignutim", rekao je Milojević.

"U životu toga ima često, ali u sportu ne sme da bude. Morate stalno sami sebi da podižete lestvicu, a mi smo je za sada postavili prilično visoko".

 

Nastavio je…

"Zato je važno da stalno budemo sve bolji i bolji, a koliko ćemo na kraju ovog putovanja biti bolji - ne mogu da znam. Znam samo da smo sami sebe obavezali na to, da smo pokazali da imamo potencijal i da je to sada na neki način naša obaveza - da budemo bolji".

Milojević se složio da je donekle lakše kada znate da je pred vama utakmica na bodove, posle koje dolazi i sledeća, za razliku od kvalifikacija gde vas, kako je rekao, jedna greška može dovesti u situaciju da ne budete gde ste sada.

"Voleo bih da ne budemo samo oni koji učestvuju, jer sam svestan da u fudbalu zavisite samo od rezultata", rekao je Milojević i potom se nije složio sa konstatacijom jednog od novinara prisutnih na konferenciji za medije da je bitno to što je "prva utakmica upravo u Beogradu protiv jednog od rivala s kojim bi Zvezda mogla da se bori za drugo mesto".

KAD NEMA STRAHA - NEMA NI PRITISKA

Tom prilikom, Milojević je dodao da Arsenal figurira kao favorit u grupi, ali da i on mora da odigra svaku utakmicu, kao i njegov tim, pa tako raspored i ne igra neku posebno važnu ulogu u svemu…

"I u kvalifikacijama mi je bilo svejedno da li prvo igramo kod kuće ili na strani, a i pokazali smo da možemo i jedno i drugo. Da, lepo je kada igrate pred punim stadionom, ali nisam siguran da li u tome ima prednosti ili mana".

Potom je nastavio…

"Isto bih vam rekao da prvu utakmicu igramo i sa Arsenalom. Moramo kao ekipa da zavisimo što više sami od sebe, da kontrolišemo igru, bilo da se radi o prvoj ili poslednjoj utakmici u ovoj fazi".

O Borisovu nije želeo previše da troši reči, apostrofirajući da je to jak i snažan tim, da je dugo na okupu, da se igrači retko i planski menjaju i da naredni rival gaji tipičan stil igre za taj deo Evrope, s mnogo fizičke snage i trčanja…

"Očekuje nas lepa i dobra utakmica", prokomentarisao je i dodao da su, osim teško povređenog Branka Jovičića, svi ostali momci zdravi i spremni.

Milojević nije želeo da traži eventualni alibi prihvatanjem priče o čuvenom "pritisku".

"Pritisak je nešto što morate da imate i s čim sportista mora da zna da živi. Znamo koja je važnost utakmice, ali moramo da se fokusiramo na rad i ono što želimo da postignemo na terenu. Ako to uradite, onda pritisak i ne osećate. Igračima sam rekao da ćemo tako raditi i trenirati, kao da to ne postoji i da nemamo čega da se plašimo, a kad nemaš razloga za strah - nema ni pritiska", objasnio je Milojević svoje rezone.

Na pitanje o tome da li ima dilema oko startne postave odgovorio je da ih uvek ima, a onda, kada je upitan za to da li je vreme da Crvena zvezda pobedi nekoga kod kuće u Evropi posle toliko vremena, rekao…

"Jao…"

Posle kraće pauze nastavio je…

"Znate šta, mogu li da vam odgovorim na to posle utakmice? Tako mi je najlakše...", rekao je i ponovio da se nikada nije bavio prognozama i onim što bi moglo da se dogodi.

 

<< NAZAD