• VIŠE
    _
  • ENG
Ko je fudbalski vladar Milana?
18.11.2016. AUTOR: Goran Svilar
Derbi Dela Madonina 217. put
Retko se u svetskoj prestonici mode o modi zapravo i ne govori. To se događa barem dva puta godišnje, kada u vazduhu lebdi pitanje „ko je fudbalski vladar Milana?“. Na dnevni red je došlo 217. put u istoriji, a u dosadašnjim okršajima protivnici su skoro izjednačeni. Inter istina ima dve pobede više (77:75), a gol razlika dovoljno govori o tome koliko su „roso-neri“ i „nero-azuri“ tradicionalno blizu – 292 golova Intera, 290 Milana. 

Bugarska je 1908. godine proglasila nezavisnost od Otomanskog carstva, a iste godine odigran je prvi duel velikih rivala i to u Švajcarskom Kjasu. Pobedio je Milan 2:1. O ovim mečevima najpozvaniji je da govori Paolo Maldini. Legendarni kapiten Milana je sa 56 utakmica rekorder po broju nastupa, a po iskustvu nije daleko ni „il kapitano“ Intera Havijer Zaneti, koji je drugi na listi sa 47. Maldini sigurno nije obožavano prezime u „crno – plavom“ delu Milana, jer je Ćezare bio trener 2001. godine kada su fudbaleri Milana ostvarili najveću pobedu u međusobnim duelima, bilo je 6:0. Milanisti će se takođe uvek sećati susreta u Ligi šampiona, jer su u dva međusobna duela imali više znanja i sreće, dok je Interistima na umu šampionska sezona 2009/2010. U dva meča bilo je ukupno 6:0 za njih, 2:0 i 4:0 po receptu Žozea Murinja. Derbi je rađao i rađaće velike igrače i strelce, ali trebalo bi da prođe još mnogo vremena da neko dostigne Andrija Ševčenka. Ukrajinac je navijačima Intera doživotna persona non grata, jer im je 14 puta servirao loptu u mrežu, a od aktivnih igrača na večnoj listi strelaca je još samo Zlatan Ibrahimović. Ibra doduše ima odličan prosek, šest golova na isto toliko odigranih utakmica, ali je kod njega večita priča ko je koga izdao, jer je dva meča odigrao u dresu Intera, a četiri u dresu Milana. Kada već pominjemo strelce jedino bi eventualni gol sa centra ili u prvoj akciji dugom loptom trebalo da se dogodi, pa da bude oboren rekord Sandra Macole. On je Milanu dao gol posle samo 13 sekundi duela koji je odigran 1963. godine.
 
Od čuvene operske kuće u Milanu, Milanske skale, San Siro ima 40 puta više mesta za publiku. U nedelju će stadion biti pun.  

/ PREPORUČUJEMO
Izbor naših urednika